Tak się składa, że mam pokaźne zapasy mąki kokosowej. Kupiłam jej sobie kiedyś kilogram i jeszcze dostałam pół kilo od koleżanki, której nie posmakowała. Niby fajnie, ale oprócz spodu to tarty banoffee nic innego, sensownego mi z tej mąki nie wychodziło. Aż do dziś! Po wielu nieudanych próbach, w końcu udało mi się opracować idealny przepis na placki (pankejki) z mąki kokosowej (z małym dodatkiem ryżowej). Z jogurtem i owocami komponują się doskonale!
Składniki (na 7 sztuk):
- 1 szklanka mleka (krowie 2% tłuszczu lub roślinne)
- 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (pachnącego)
- 3 jajka
- 2 łyżki ksylitolu
- 1/2 szklanki + 2 łyżki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g gęstego jogurtu, np. greckiego 2% tłuszczu
- marakuja
- orzechy nerkowca
- mandarynka
Mokre składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc pamiętaj, żeby wcześniej wyjąć jajka i mleko, by się ogrzały, w przeciwnym wypadku będziesz mieć problem ze zmiksowaniem oleju kokosowego. Zmiksuj dokładnie mokre składniki. W osobnej misce wymieszaj składniki suche i dodawaj je stopniowo do mokrych. Konsystencja tego ciasta nie jest typowa dla ciasta na placki. Jest ono dość gęste, ale lekkie, trochę kaszkowate. Podczas nakładania ciasta na patelnie, trzeba je lekko przyklepać i uformować łyżką.
Porządnie rozgrzej patelnię i smaż grube placki po ok. 4 minuty z każdej strony. Podawaj z jogurtem z dodatkiem soku z mandarynki (można go jeszcze dodatkowo osłodzić odrobiną stewii), posiekanymi nerkowcami i miąższem marakui.
Wartości odżywcze (w 1 placku):
Energia: 275 kcalBiałko: 8.19 g
Tłuszcz: 18.5 g
Węglowodany: 21.7 g
Błonnik: 3.1 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz