Przejdź do głównej zawartości

PUSZYSTE PLACKI Z MĄKI KOKOSOWEJ (BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU)

Tak się składa, że mam pokaźne zapasy mąki kokosowej. Kupiłam jej sobie kiedyś kilogram i jeszcze dostałam pół kilo od koleżanki, której nie posmakowała. Niby fajnie, ale oprócz spodu to tarty banoffee nic innego, sensownego mi z tej mąki nie wychodziło. Aż do dziś! Po wielu nieudanych próbach, w końcu udało mi się opracować idealny przepis na placki (pankejki) z mąki kokosowej (z małym dodatkiem ryżowej). Z jogurtem i owocami komponują się doskonale!

Składniki (na 7 sztuk):

  • 1 szklanka mleka (krowie 2% tłuszczu lub roślinne)
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (pachnącego)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g gęstego jogurtu, np. greckiego 2% tłuszczu
  • marakuja
  • orzechy nerkowca
  • mandarynka
Mokre składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc pamiętaj, żeby wcześniej wyjąć jajka i mleko, by się ogrzały, w przeciwnym wypadku będziesz mieć problem ze zmiksowaniem oleju kokosowego. Zmiksuj dokładnie mokre składniki. W osobnej misce wymieszaj składniki suche i dodawaj je stopniowo do mokrych. Konsystencja tego ciasta nie jest typowa dla ciasta na placki. Jest ono dość gęste, ale lekkie, trochę kaszkowate. Podczas nakładania ciasta na patelnie, trzeba je lekko przyklepać i uformować łyżką. 
Porządnie rozgrzej patelnię i smaż grube placki po ok. 4 minuty z każdej strony. Podawaj z jogurtem z dodatkiem soku z mandarynki (można go jeszcze dodatkowo osłodzić odrobiną stewii), posiekanymi nerkowcami i miąższem marakui. 

Wartości odżywcze (w 1 placku):

Energia: 275 kcal
Białko:
8.19 g
Tłuszcz:
18.5 g
Węglowodany:
21.7 g
Błonnik:
3.1 g 

Okiem dietetyka

Jeśli chodzi o olej kokosowy, to nie jestem jego największą fanką. Nie ma on korzystnego składu kwasów tłuszczowych, ponieważ w większości są to nasycone kwasy tłuszczowe, które spożywane zbyt często, mogą przyczynić się do powstawania zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Jednak uważam, że tłuszcz kokosowy spożywany od czasu do czasu, nikomu nie zaszkodzi. Za dużo większego wroga naszego zdrowia uważam cukier. W mojej kuchni jest mały słoiczek oleju kokosowego nierafinowanego i większy słoik oleju kokosowego rafinowanego (bezzapachowego). Olej nierafinowany dodaję do ciast i słodyczy na zimno (np. słodycze typu kulki mocy) albo do takich placków, jak te. Na oleju kokosowym rafinowanym czasem smażę burgery roślinne, bo powstaje wtedy fajna, chrupiąca skórka.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.