Składniki (ok. 15 kawałków):
- 2 jajka
- 70 g ksylitolu lub erytrytolu
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 120 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka kawy (opcjonalnie)
- 100 g zmielonych migdałów
- 120 g mąki orkiszowej razowej typ 3000
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao), najlepiej bez cukru
- 1 duży banan do dekoracji
Piekarnik rozgrzej do 180ºC.
Formę keksową (najlepiej 10x25 cm, ale może być też troszkę większa) wyłóż papierem do wypieków.
Zblenduj banany wraz z ksylitolem, olejem i jajami na gładką
masę. Suche składniki wymieszaj w osobnych miskach, a następnie dokładnie połącz jedne i drugie, aby nie pozostawiać grudek mąki. Na koniec dodaj gorzką
czekoladę posiekaną w drobną kostkę (najlepiej zrobić to używając dużego, ostrego noża).
Wyłóż ciasto do foremki a na wierzchu ułóż połówki lub grube
plastry banana i posmaruj je cienką warstwą oleju.
Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz 35-45 minut –
do suchego patyczka.
Po wystudzeniu pokrój ciasto na kawałki. Obłędnie smakuje
posmarowane mieszaniną masła orzechowego i syropu klonowego!
Wartości odżywcze (w 1 kawałku ciasta, bez dodatku masła orzechowego i syropu klonowego):
Energia: 219 kcalBiałko: 4,4 g
Tłuszcz: 14 g
Węglowodany: 22 g
Błonnik: 2,9 g
Zrobię taki na śniadanko
OdpowiedzUsuń