Przejdź do głównej zawartości

CHLEBEK BANANOWO-CZEKOLADOWY

Historia tego ciasta zaczęła się od tego, że zauroczyło mnie instagramowe zdjęcie autorstwa @gkstories: kawałek ciasta czekoladowego posmarowany masłem orzechowym, podpisany: "I have a feeling that you will be dreaming about warm, grilled chocolate & banana bread with maple and peanut butter puddles tonight." O tak! Zamarzyło mi się to ciasto, z takimi właśnie dodatkami. Też tak macie, że jak zobaczycie apetyczne zdjęcie na Facebooku, Pintereście lub Instagramie, to nie spoczniecie póki nie znajdziecie przepisu? Ja troszkę się nagimnastykowałam, żeby go znaleźć, bo nie było go ani na instagramowym koncie @gkstories, ani na stronie Green Kitchen Stories. Kiedy w końcu znalazłam przepis, troszkę go zmodyfikowałam i jest... Moje czekoladowe ciasto w środku jest bardzo wilgotne, prawie jak brownie, mocno czekoladowe i lekko bananowe - po prostu niebo!

Składniki (ok. 15 kawałków):


  • 2 jajka
  • 70 g ksylitolu lub erytrytolu
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kawy (opcjonalnie)
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 120 g mąki orkiszowej razowej typ 3000
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao), najlepiej bez cukru
  • 1 duży banan do dekoracji

Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Formę keksową (najlepiej 10x25 cm, ale może być też troszkę większa) wyłóż papierem do wypieków.

Zblenduj banany wraz z ksylitolem, olejem i jajami na gładką masę. Suche składniki wymieszaj w osobnych miskach, a następnie dokładnie połącz jedne i drugie, aby nie pozostawiać grudek mąki. Na koniec dodaj gorzką czekoladę posiekaną w drobną kostkę (najlepiej zrobić to używając dużego, ostrego noża).

Wyłóż ciasto do foremki a na wierzchu ułóż połówki lub grube plastry banana i posmaruj je cienką warstwą oleju.

Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz 35-45 minut – do suchego patyczka.

Po wystudzeniu pokrój ciasto na kawałki. Obłędnie smakuje posmarowane mieszaniną masła orzechowego i syropu klonowego!

Wartości odżywcze (w 1 kawałku ciasta, bez dodatku masła orzechowego i syropu klonowego):

Energia: 219 kcal
Białko:
4,4 g
Tłuszcz: 14 g
Węglowodany: 22 g
Błonnik:  2,9 g

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.