Przejdź do głównej zawartości

MARCHEWKOWY BUDYŃ OWSIANY


Skoro można zrobić budyń z kaszy jaglanej, to dlaczego by nie zrobić budyniu z płatków owsianych? Blendują się łatwiej, niż cokolwiek. Kremowa owsianka z dodatkiem masła orzechowego i marchewki stanowi bardzo pożywne śniadanie i chociaż przepis składnikowo niewiele się różni od tradycyjnej owsianki, to konsystencja robi różnice. Idealna dla wszystkich miłośników budyniów, kremów i wszelkiego rodzaju puddingów. 

Składniki na 2 porcje:

  • 3 nieduże, młode marchewki
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 5 daktyli (najlepiej namoczyć na godzinę lub użyć świeżych)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • ulubione mleko roślinne, np. owsiane
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • kilka plasterków banana

W garnuszku zagotuj mleko z płatkami owsianymi i daktylami. Dodaj marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach. Gotuj około 10 minut na małym ogniu. Zestaw z ognia, dodaj masło orzechowe, ostudź i zblenduj na gładki krem (mój nie jest idealnie gładki, bo blender dogorywa, będę musiała zamienić go na nowszy model). Na wierzchu ułóż kawałki czekolady, banana i wiórki kokosowe. Do marchewkowej owsianki będą też pasowały pomarańcze, mandarynki i orzechy laskowe.

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 389 kcal                
Białko: 8.04 g 
Tłuszcz: 15.47 g
Węglowodany:
59.99 g 
Błonnik: 7 g

Owsianka pod lupą dietetyka

Pisząc moją pracę inżynierską (Zaplanowanie postępowania dietetycznego u otyłych kobiet ze współistniejącą miażdżycą), sporo miejsca poświęciłam płatkom owsianym. Mają one wiele korzystnych właściwości. Owsianka nie tylko wspomaga odchudzanie dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, ale też zapobiega wzrostowi poziomu cholesterolu we krwi. Tak że produkty owsiane mają ogromne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu przewlekłych chorób serca i układu krążenia.
Co takiego tkwi w płatkach owsianych, że potrafią zdziałać cuda (potwierdzone badaniami naukowymi)? Są to beta-glukany, czyli pewien rodzaj błonnika pokarmowego (tak, jest wiele odmian błonnika! Może kiedyś rozwinę ten temat). Beta-glukany z owsa skutecznie wychwytują cząsteczki złego cholesterolu i zapobiegają jego odkładaniu się w żyłach. To bardzo uproszczone wyjaśnienie, ale mniej więcej tak to wygląda. 
Owsianka ma również inne zalety. Dzięki zawartości krzemu w płatkach owsianych włosy będą wyglądały olśniewająco - oczywiście pod warunkiem, że włączymy ją na stałe do diety.  
I tak naprawdę nie ma dużego znaczenia czy wybierzemy owsiankę błyskawiczną czy płatki owsiane górskie, bo jedne i drugie zawierają beta-glukany i jedzone regularnie po pewnym czasie z pewnością przyniosą oczekiwane efekty. Jednak ma znaczenie zjadamy "czyste" płatki owsiane czy gotową owsiankę z dodatkiem cukru, granolę, ciasteczka owsiane, czy inne przetworzone produkty owsiane. Czytajmy skład i najlepiej wybierajmy płatki owsiane bez dodatków, a jeśli mamy ochotę na musli, to wzbogaćmy je o zdrowe, nieprzetworzone dodatki takie, jak: orzechy, suszone i liofilizowane owoce, nasiona, ewentualnie w gorzką czekoladę bez cukru.
Czy ma znaczenie jak przygotujemy owsiankę - czy ją ugotujemy czy zjemy na zimno, czy zalejemy wodą czy mlekiem? Trochę to ma znaczenie. Owsianka bez gotowana będzie mniej strawna, zwłaszcza gdy zjemy ją od razu po zalaniu mlekiem czy wodą. Najlepiej odczekać godzinkę, a nawet całą noc, czyli przygotować tzw. owsiankę nocną. Płatki owsiane zjedzone na surowo (bez moczenia czy gotowania) mogą przynieść skutki uboczne w postaci nieprzyjemnych bólów brzucha, więc jeśli odczuwasz dyskomfort w jelitach po zjedzeniu owsianki, to najlepiej przestaw się na gotowaną, a nawet na owsiankę z płatków błyskawicznych. 
Natomiast to na czym będzie zrobiona owsianka ma wpływ tylko na kalorie. Jeśli się odchudzasz i chcesz zrobić owsiankę dietetyczną, to zalej płatki owsiane wodą albo chudym mlekiem i dodaj do nich owoce jagodowe (mają mało kalorii) i 1-2 łyżki nasion i/lub orzechów, gorzkie kakao. Nie dodawaj masła orzechowego, oleju kokosowego, czekolady, ani innych kalorycznych dodatków, z którymi łatwo przeholować. Jeśli nie liczysz kalorii i nie masz problemu z nadmierną wagą, to możesz spokojnie robić owsiankę na mleku krowim, bez laktozy lub roślinnym o dowolnej zawartości tłuszczu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.