Przejdź do głównej zawartości

ZUPA Z BOTWINY Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I MARCHEWKĄ

Trochę się spóźniłam z publikacją tego przepisu, ale szczerze mówiąc zapomniałam. Zdjęcie zupki zagubiło mi się wśród innych zdjęć na moim telefonie i dopiero w ten weekned na nie trafiłam. Robiłam ją jakieś 2 miesiące temu. Jest już sierpień, ale to nie znaczy, że nie można kupić dobrych młodych warzyw o tej porze. Zwłaszcza w przydomowych ogródkach jest tego jeszcze dużo, ale na dobrych bazarkach też nie będzie problemu z ich znalezieniem.
Zupa z botwiny (młodych buraczków wraz z liśćmi) to botwinka. A boćwina to zupełnie inna para kaloszy… Często te trzy określenia są ze sobą mylone. Młoda forma zwykłego buraka korzeniowego to botwina. Natomiast boćwina (inna nazwa: burak liściowy) to odrębny podgatunek buraka zwyczajnego, uprawiany dla dużych mięsistych liści, które mają podobne zastosowanie, jak szpinak. I nareszcie botwinka - to po prostu zupa jarzynowa na bazie botwiny.
Moja zupa z botwiny z młodą marchewką i ziemniakami nieco różni się od tradycyjnej zupy botwinki i przypomina bardziej zupę tajską niż danie kuchni polskiej. Zupa z mlekiem kokosowym zawsze będzie budzić takie skojarzenia, ponieważ dodaje ono azjatyckiego charakteru. Idąc tropem kuchni świata, gdyby dodać do tej zupy nieco białej fasoli, przemienimy ją w doskonały wegetariański barszcz ukraiński. Bardzo polskim dodatkiem, który proponuję w tym daniu, to zakwas z buraków. Być może część z Was regularnie przygotowuje taki zakwas. Oczywiście jest on najzdrowszy, gdy pije się go na zimno, ale moim zdaniem jest też świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu, chłodnika z botwiny czy właśnie do botwinki na ciepło.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy na botwinę.

Składniki na 4 porcje:

  • pęczek botwiny,
  • 8 młodych ziemniaków średniej wielkości,
  • 4 młode marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pęczek koperku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 litr rosołu warzywnego (może być z kostki bez glutaminianu sodowego lub domowy),
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina lub jabłkowego,
  • opcjonalnie: ½ szklanki zakwasu z buraków (wtedy można pominąć dodatek octu).
  1. Botwinę dokładnie umyj, oddziel buraczki od łodyg i liści. Buraczki obierz i pokrój w drobną kosteczkę, łodygi też posiekaj. Liście posiekaj i odłóż osobno. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę pokrój w talarki. Ziemniaki pokrój w większą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę. Dodaj posiekane buraczki i łodygi buraczków, marchewkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zamieszaj i duś przez około 10 minut. 
  3. Wlej rosół warzywny i wrzuć pokrojone ziemniaki. Gotuj przez około 15 minut. 
  4. Dodaj mleko kokosowe i doprowadź ponownie zupę do wrzenia. Dodaj posiekane liście botwiny. Wlej ocet lub zakwas z buraków, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Na talerzu posyp zupę świeżo posiekanym koperkiem. Opcjonalnie możesz jeszcze dorzucić kleks gęstego mleka kokosowego.
Wartość odżywcza 1 porcji
Energia (kcal)
Białko (g)
Tłuszcze (g)
Węglowodany (g)
Błonnik (g)
250
6
15
29
6,5

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.