Przejdź do głównej zawartości

SZYBKA PIZZA Z AWOKADO I JAJKIEM

Takie proste przepisy, jak ten często się przydają, gdy chcemy zjeść coś zdrowego, ale szybkiego. Również podczas pandemii koronawirusa bywają takie momenty. Ta pizza z awokado, to prawdziwy domowy fast food, który można jeść bez wyrzutów sumienia. Pizza z jajkiem idealnie pasuje na śniadanie.


Składniki (dla 1-2 osób):

  • 1 gotowy spód do pizzy lub tortilla (koniecznie sprawdź skład – powinny znajdować się w nim wyłącznie naturalne składniki, najlepiej tylko mąka, woda, sól, oliwa i drożdże)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu cayenne
  • awokado
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1-2 jajka
  • kawałek żółtego sera lub 1 kulka mozzarelli
  • jogurt naturalny
  • ząbek czosnku
  • pęczek świeżej kolendry
Koncentrat pomidorowy dopraw odrobiną soli, oregano i pieprzem cayenne – możesz rozcieńczyć go dwiema łyżkami wody. Posmaruj sosem gotowy placek do pizzy, ułóż na nim plasterki awokado oraz pomidorki koktajlowe podzielone na połówki lub ćwiartki. Na środku pizzy wbij 1-2 jajka. Wierzch posyp startym serem żółtym lub porwaną mozzarellą. Wstaw do piekarnika na około 15 minut – ser powinien się rozpuścić, brzegi lekko zarumienić, a jajko dobrze ściąć. Podpowiedź: tę pizzę możesz również upiec na patelni (przykryj patelnię, żeby jajko się dobrze ścięło, a ser roztopił).
Podawaj z sosem czosnkowym (jogurt + rozgnieciony ząbek czosnku + szczypta soli i ewentualnie sok z cytryny) oraz posiekaną kolendrą. Jeśli nie przepadasz za kolendrą – możesz zastąpić ją szczypiorkiem.

Komentarze

  1. Fajna sniadaniowa pizza :) musze tak zrobic kiedys :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z awokado i jajkiem pizzy jeszcze nie próbowałam :) Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jak Monika piszę wyżej- idealna na smaczne i wykwintne śniadanie :) Przepis wydaje się być faktycznie prosty - jak większość wege kuchni. Dzięki za propozycję, wypróbuję i dam znać jak oceniam :) Pozdrawiam wege KAsia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.