Mleczny napój bananowy
Po produkcji serka tofu oraz mleka sojowego zostało mi sporo (a nawet bardzo dużo) okary i mleka sojowego (nieco mniej). Postanowiłam coś z tym zrobić, więc najpierw, żeby się orzeźwić zrobiłam napój mleczno-bananowy, a potem pyszne ciasteczka bananowe z okary.
pól szklanki mleka krowiego 0,5%,
szczypta cukru waniliowego,
1 banan.
Oczywiście jak to się dzieje w przypadku każdego koktajlu należy wszystkie składniki ze sobą zmiksować, dodając też kostki lodu. schładzamy w lodówce! I pijemy! Do dna!
Ciasteczka bananowe z okary
Składniki:
200 g płatków owsianych (około 1 szklanka),
1/2 szklanki mąki żytniej razowej,
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
około 2 szklanki okary,
1 banan,
szczypta dowolnych korzennych przypraw,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół kostki masła,
kilka kostek czekolady.
W misce łączymy ze sobą okarę i banana (najlepiej będzie posłużyć się przy tym blenderem, żeby dodatkowo rozdrobnić okarę). Następnie łączymy masę okarową z resztą składników: płatkami owsianymi, mąką, jajkami, cukrem masłem, proszkiem do pieczenia i przyprawiamy. Zagniatamy wszystko na niezbyt gęstą masę, a następnie na wysmarowanej masą formie układamy okrągłe spłaszczone ciasteczka. Na niektórych można ułożyć po kostce czekolady. Z czekoladą smakują lepiej!! Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 st. C. ciasteczka pieczemy około 15 minut.
ten napój wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Paula