sobota, 24 lipca 2010

Zabawy z soją ciąg dalszy

Mleczny napój bananowy


Po produkcji serka tofu oraz mleka sojowego zostało mi sporo (a nawet bardzo dużo) okary i mleka sojowego (nieco mniej). Postanowiłam coś z tym zrobić, więc najpierw, żeby się orzeźwić zrobiłam napój mleczno-bananowy, a potem pyszne ciasteczka bananowe z okary.



Składniki:


pół szklanki mleka sojowego,
pól szklanki mleka krowiego 0,5%,
szczypta cukru waniliowego,
1 banan.

Oczywiście jak to się dzieje w przypadku każdego koktajlu należy wszystkie składniki ze sobą zmiksować, dodając też kostki lodu. schładzamy w lodówce! I pijemy! Do dna!

Ciasteczka bananowe z okary



Składniki:

200 g płatków owsianych (około 1 szklanka),
1/2 szklanki mąki żytniej razowej,
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
około 2 szklanki okary,
1 banan,
szczypta dowolnych korzennych przypraw,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół kostki masła,
kilka kostek czekolady.

W misce łączymy ze sobą okarę i banana (najlepiej będzie posłużyć się przy tym blenderem, żeby dodatkowo rozdrobnić okarę). Następnie łączymy masę okarową z resztą składników: płatkami owsianymi, mąką, jajkami, cukrem masłem, proszkiem do pieczenia i przyprawiamy. Zagniatamy wszystko na niezbyt gęstą masę, a następnie na wysmarowanej masą formie układamy okrągłe spłaszczone ciasteczka. Na niektórych można ułożyć po kostce czekolady. Z czekoladą smakują lepiej!! Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 st. C. ciasteczka pieczemy około 15 minut.


Pozostałe posty z tej serii:



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...