Przejdź do głównej zawartości

Zabawy z soją ciąg dalszy

Mleczny napój bananowy


Po produkcji serka tofu oraz mleka sojowego zostało mi sporo (a nawet bardzo dużo) okary i mleka sojowego (nieco mniej). Postanowiłam coś z tym zrobić, więc najpierw, żeby się orzeźwić zrobiłam napój mleczno-bananowy, a potem pyszne ciasteczka bananowe z okary.



Składniki:


pół szklanki mleka sojowego,
pól szklanki mleka krowiego 0,5%,
szczypta cukru waniliowego,
1 banan.

Oczywiście jak to się dzieje w przypadku każdego koktajlu należy wszystkie składniki ze sobą zmiksować, dodając też kostki lodu. schładzamy w lodówce! I pijemy! Do dna!

Ciasteczka bananowe z okary



Składniki:

200 g płatków owsianych (około 1 szklanka),
1/2 szklanki mąki żytniej razowej,
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
około 2 szklanki okary,
1 banan,
szczypta dowolnych korzennych przypraw,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół kostki masła,
kilka kostek czekolady.

W misce łączymy ze sobą okarę i banana (najlepiej będzie posłużyć się przy tym blenderem, żeby dodatkowo rozdrobnić okarę). Następnie łączymy masę okarową z resztą składników: płatkami owsianymi, mąką, jajkami, cukrem masłem, proszkiem do pieczenia i przyprawiamy. Zagniatamy wszystko na niezbyt gęstą masę, a następnie na wysmarowanej masą formie układamy okrągłe spłaszczone ciasteczka. Na niektórych można ułożyć po kostce czekolady. Z czekoladą smakują lepiej!! Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 st. C. ciasteczka pieczemy około 15 minut.


Pozostałe posty z tej serii:



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...