Przejdź do głównej zawartości

Zabawy z soją ciąg dalszy

Mleczny napój bananowy


Po produkcji serka tofu oraz mleka sojowego zostało mi sporo (a nawet bardzo dużo) okary i mleka sojowego (nieco mniej). Postanowiłam coś z tym zrobić, więc najpierw, żeby się orzeźwić zrobiłam napój mleczno-bananowy, a potem pyszne ciasteczka bananowe z okary.



Składniki:


pół szklanki mleka sojowego,
pól szklanki mleka krowiego 0,5%,
szczypta cukru waniliowego,
1 banan.

Oczywiście jak to się dzieje w przypadku każdego koktajlu należy wszystkie składniki ze sobą zmiksować, dodając też kostki lodu. schładzamy w lodówce! I pijemy! Do dna!

Ciasteczka bananowe z okary



Składniki:

200 g płatków owsianych (około 1 szklanka),
1/2 szklanki mąki żytniej razowej,
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
około 2 szklanki okary,
1 banan,
szczypta dowolnych korzennych przypraw,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół kostki masła,
kilka kostek czekolady.

W misce łączymy ze sobą okarę i banana (najlepiej będzie posłużyć się przy tym blenderem, żeby dodatkowo rozdrobnić okarę). Następnie łączymy masę okarową z resztą składników: płatkami owsianymi, mąką, jajkami, cukrem masłem, proszkiem do pieczenia i przyprawiamy. Zagniatamy wszystko na niezbyt gęstą masę, a następnie na wysmarowanej masą formie układamy okrągłe spłaszczone ciasteczka. Na niektórych można ułożyć po kostce czekolady. Z czekoladą smakują lepiej!! Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 st. C. ciasteczka pieczemy około 15 minut.


Pozostałe posty z tej serii:



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.