Przejdź do głównej zawartości

Sposób na wykorzystanie orzeszków ziemnych!

Domowe masło orzechowe


Składniki:



orzeszki ziemne ( moim wypadku solone),
kilka łyżeczek pasty tahini - żeby masło miało lekko sezamowy smaczek,
2 łyżeczki miodu,
kilka łyżek oleju rzepakowego lub arachidowego.

Przepis jest prosty - dokładnie mielimy ze sobą wszystkie składniki do uzyskania masy o konsystencji masła. Aha! można jeszcze dodać trochę masła roślinnego. Bardzo spodobał mi się pomysł na masło orzechowe z dodatkiem chałwy waniliowej. Masło orzechowe świetnie smakuje z różanym dżemem.

Komentarze

  1. Dodatek miodu... Nie wpadłabym na to, a bez wątpienia dodaje niesamowitego smaku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chętnie bym sobie zrobiła takie masło orzechowe - tylko u mnie jakoś nigdy nie ma problemu 'zostających orzeszków' :P

    OdpowiedzUsuń
  3. z tą pastą też chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam orzeszki w każdej postaci, na słono, słodko, w przyprawach. Nie pomyślałam nigdy, żeby je zmielić. Kiedyś wypróbuję:).

    OdpowiedzUsuń
  5. ... a warto je zmielić - w smaku wcale nie różni się od masła orzechowego ze sklepu, a wydaje mi się, że może być nawet tańsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobilam tylko ze slonych i szczerze to za slone dla mnie i w ogole szczeka mi sie skleja,nie wiem jak to jesc by bylo smacznie.na chlebie z bananem strasznie,na samym chlebie straszne,z banenem troche lepiej ale wciaz nie na tyle bym mogla sie zachwycac ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj szkoda :-( Moje orzeszki były lekko solone, więc smakowalo. Najlepiej użyć niesolonych i posolic masło oddzielnie na koniec.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...