Przejdź do głównej zawartości

Sposób na wykorzystanie orzeszków ziemnych!

Domowe masło orzechowe


Składniki:



orzeszki ziemne ( moim wypadku solone),
kilka łyżeczek pasty tahini - żeby masło miało lekko sezamowy smaczek,
2 łyżeczki miodu,
kilka łyżek oleju rzepakowego lub arachidowego.

Przepis jest prosty - dokładnie mielimy ze sobą wszystkie składniki do uzyskania masy o konsystencji masła. Aha! można jeszcze dodać trochę masła roślinnego. Bardzo spodobał mi się pomysł na masło orzechowe z dodatkiem chałwy waniliowej. Masło orzechowe świetnie smakuje z różanym dżemem.

Komentarze

  1. Dodatek miodu... Nie wpadłabym na to, a bez wątpienia dodaje niesamowitego smaku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chętnie bym sobie zrobiła takie masło orzechowe - tylko u mnie jakoś nigdy nie ma problemu 'zostających orzeszków' :P

    OdpowiedzUsuń
  3. z tą pastą też chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam orzeszki w każdej postaci, na słono, słodko, w przyprawach. Nie pomyślałam nigdy, żeby je zmielić. Kiedyś wypróbuję:).

    OdpowiedzUsuń
  5. ... a warto je zmielić - w smaku wcale nie różni się od masła orzechowego ze sklepu, a wydaje mi się, że może być nawet tańsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobilam tylko ze slonych i szczerze to za slone dla mnie i w ogole szczeka mi sie skleja,nie wiem jak to jesc by bylo smacznie.na chlebie z bananem strasznie,na samym chlebie straszne,z banenem troche lepiej ale wciaz nie na tyle bym mogla sie zachwycac ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj szkoda :-( Moje orzeszki były lekko solone, więc smakowalo. Najlepiej użyć niesolonych i posolic masło oddzielnie na koniec.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.