niedziela, 16 stycznia 2011

Kuchnia japońska hand-made

Wegańskie sushi z tofu i warzywami


Nie muszę chyba nikomu tłumaczyć, że takie sushi to bardzo zdrowa przekąska, a w postaci tu przedstawionej również dla wegan i wegetarian! Niestety niezbyt tania jest ta przyjemność, ale myślę, że od czasu do czasu można sobie na nią pozwolić. Algi nori zawierają dużo białka i wartości odżywczych. Mają niewiele jodu, dlatego można je jadać w większych ilościach.


Ryż:

2 szklanki ryżu do sushi,
2 1/4 szklanki wody,
1/4 szklanki octu ryżowego,
2 łyżki cukru, 
sól.

Dodatki:

tofu marynowane,
biała rzodkiew, 
długi ogórek,
marchew,
szczypiorek,
awokado,
serek typu philadelphia (wersja wegetariańska).
oraz:
wasabi,
imbir marynowany,
sos sojowy,
płaty nori,
sezam. 


Ryż płuczemy wielokrotnie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Zalewamy go wodą i pozostawiamy do napęcznienia na około 20 minut. Odlewamy wodę, zalewamy 2 1/4 szklanki wrzącej wody, doprawiamy odrobiną soli i gotujemy pod przykryciem (nie wolno podnosić przykrywki podczas gotowania!). Gotuj przez 10 minut, w tym przez pierwsze dwie na dużym ogniu, a kolejne 8 na wolnym. Nie podnosząc przykrywki odstaw ryż na kolejne 10 minut, a następnie przełóż go do miski i przykryj wilgotną ściereczką na 10 minut. 
W tym czasie przygotuj syrop: w rondelku rozgrzej ocet i rozpuść w nim cukier oraz sól. Powoli dodaj do ryżu i mieszaj przez około 3 minuty. Trochę syropu rozpuść w przegotowanej wodzie - jest przydatny do maczania dłoni przed nałożeniem ryżu.




Warzywa przygotowałam w następujący sposób: białą rzodkiew pokroiłam w niewielkie słupki i blanszowałam przez około 5 minut, marchewkę ugotowałam al dente i pokroiłam w słupki podobnej grubości, ogórek pokroiłam cienkie plasterki. Awokado pokroiłam w nieco grubsze słupki (ponieważ było dość miękkie), z tofu postąpiłam podobnie. 



Płaty liści nori przekładamy błyszczącą stroną do spodu na bambusowej macie. Jeszcze ciepły ryż rozsmarowujemy centymetrową warstwą na płacie zostawiając odstępy od brzegów (dokładny opis powinien być na opakowaniu po liściach nori, więc można jeszcze sprawdzić). Kiedy nakładasz ryż rób to palcami nawilżonymi wodą z octem ryżowym! Na ryżu rozsmarowujemy cienki pasek serka philadelphia lub wasabi (ostrzejsza wersja) lub jakiejś innej pasty o neutralnym smaku), układamy słupki warzyw i tofu, tak aby nadzienie znalazło się pośrodku. Zawijamy rulon pomagając sobie bambusową matą, końcówki zlepiamy wodą.


Rulonik odkładamy na 10 minut, a następnie ostrym nożem kroimy na mniej więcej 6-7 kawałków.
Sushi podajemy z marynowanym imbirem, sosem sojowym i odrobiną pasty wasabi.
Na koniec można również posypać gotowe maki uprażonym na złocisty kolor sezamem.



4 komentarze:

  1. Sushi wygląda bardzo apetycznie !:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo! Kocham sushi. Mogłabym się nim zajadać codziennie. Bez kitu. W ogóle glony rulez! :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...