niedziela, 23 października 2011

Do sałatki - cukinia zamiast ogórka

Grecka sałatka


Jedna z bardziej popularnych sałatek. Oto mój, bardzo prosty przepis na nią. Często dodaję do sałatki cukinię zamiast ogórka. Młoda cukinia jedzona na surowo ma delikatny orzechowy smak.



Składniki:



feta (lub ser typu feta),
oliwki czarne,
pomidory,
jedna młoda cukinia,
mała cebula,
sałata (niekoniecznie lodowa, u mnie: karbowana, lollo bianco).

Sos:

3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu winnego,
kilka listków bazylii,
sól,
pieprz,
odrobina cukru lub miodu.



Warzywa kroimy na duże kawałki. Fetę trzeba pokroić w kostkę lub rozkruszyć. Wszystko polać sosem przygotowanym z oliwy i octu, z posiekaną bazylią.


Danie proste, niewyrafinowane, ale właśnie na takie mam dziś ochotę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...