poniedziałek, 30 maja 2011

"Spaghetti" w azjatyckim stylu...

Makaron soba z tofu i suszonymi pomidorami


Zakochałam się w gryczanym makaronie soba. Jest on zdrowy i pożywny, a poza tym świetnie prezentuje się na talerzu w połączeniu z prażonym sezamem i dowolnymi innymi składnikami. Warto eksperymentować i łączyć ze sobą elementy rożnych tradycji kulinarnych, w tym wypadku azjatyckiej i śródziemnomorskiej.


środa, 18 maja 2011

Dla ochłody...

Domowe lody z bakaliami

Proporcje zaczerpnęłam z przepisu na Semifreddo malinowe ze strony Kwestia Smaku. Semifreddo to nazwa dla włoskich prawie-zamrożonych lodów. Przed podaniem warto lekko rozmrozić lody, aby miały konsystencję puszystego musu i lepiej się nakładały. Lepsze niż lody kupione w sklepie!


niedziela, 15 maja 2011

Szybki makaron z nutą erotyzmu...

Makaron z cukinią i lubczykiem


Podobno lubczyk to afrodyzjak - zapewne ze względu na swój silny aromat oraz właściwości. W medycynie ludowej był on używany nie tylko jako specyfik zwiększający pobudliwość seksualną, ale także jako środek wykrztuśny czy moczopędny. Jednym słowem jest to całkiem zdrowe ziółko. Polecam zasianie lubczyku w doniczce na balkonie - jest to roślina wieloletnia i może zimować na zewnątrz. Lubczyk jadalny jest w całości - zarówno korzeń jak i liście. Niektórzy używają go jedynie jako dodatek do bulionu - ja polecam łączyć lubczyk z różnymi warzywami, nie tylko w zupach, ale i w sosach czy zapiekankach. Oczywiście z tą przyprawą nie można przesadzić, bo w zbyt dużych ilościach może "zabić" aromat innych składników potrawy. Dziś prezentuję przepis na bardzo szybki obiad - właśnie tak jadam najczęściej.

poniedziałek, 9 maja 2011

Lekki jak piórko...

Sernik z jabłkami


Robiąc ten sernik skorzystałam z przepisu pochodzącego z bloga Majanowe pieczenie. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły, ma delikatną i puszystą konsystencję... Życzę smacznego!


poniedziałek, 2 maja 2011

Wyjątkowe bułeczki na pierwsze urodziny

Drożdżowe "ślimaki"


Dziś Vege Kika obchodzi pierwsze urodziny i z tej okazji upiekłam puszyste drożdżowe bułeczki wypełnione słodkimi rodzynkami, daktylami i wiórkami kokosowymi. "Ślimaczki" rozpływają się dosłownie w ustach! Przepis pochodzi z nie najnowszej już książki Pieczenie ciast - przyjemne jak nigdy dotąd (polski przedruk z 1992 roku) z biblioteczki mojej Mamy. Przepis zmodyfikowany przeze mnie jedynie jeśli chodzi o dodatki (oprócz rodzynek dodaję daktyle oraz wiórki kokosowe) oraz zamiast cukru brązowego użyłam białego.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...