Drożdżowe "ślimaki"
Składniki:
500 g mąki,
30 g drożdży,
Ślimaczki przed włożeniem do piekarnika |
Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu mąki przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, dodać trochę cukru, wlać mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki. Pozostawić pod przykryciem przez 15 minut do wyrośnięcia.
Z roztopionego masła odlać ½ szklanki i dodać do rozczynu razem z resztą cukru, jajami, solą, skórką cytrynową. Wyrobić ciasto drożdżowe. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na około 20 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 8x20 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać odrobiną cukru i sparzonymi bakaliami, złożyć wzdłuż i zwinąć ślimaki. Postępować tak z każdym kawałkiem ciasta.
Dno blachy lub tortownicy wysmarować około 4 łyżkami roztopionego masła, ułożyć ślimaki w małych odległościach od siebie. Odstawić na 15 minut.
Nagrzać piekarnik do 190 st. C. Posmarować bułeczki resztą masła i posypać cukrem. Piec na drugim od dołu poziomie piekarnika ok. 25-30 minut.
Sto lat,sto lat i setek udanych przepisów,mnóstwo wpisów i wiele radości:)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńsliczne zawijaski:) i wszystkiego dobrego z okazji rocznicy:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia pierwszourodzinowe! Pozwolę sobie za ich złożenie poczęstować się jedną bułeczką :)
OdpowiedzUsuńWygladaja smakowicie - idealnie sie nadaja do swietowania pierwszych urodzin bloga!
OdpowiedzUsuńsłodkie urodziny, cudne!
OdpowiedzUsuńwspaniale słoneczne!
OdpowiedzUsuńPierwsze urodziny - super! Najlepszego i tylko tak dalej! :)
OdpowiedzUsuńPiękne ślimaczki, wyszły Ci wypisz wymaluj jak w książce :))
buleczki wygladaja swietnie, na pewno sa pyszne z jakas konfitura, moze np. brzoskwiniowa... albo klasyk - truskawkowa :)
OdpowiedzUsuńBułeczki są śliczne i wyglądają naprawdę pysznie. Mniam, mniam. Życzę jeszcze wielu blogowych lat :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wszystkim za życzenia i naprawdę zachęcam do upieczenia bułeczek - można oczywiście pokombinować z nadzieniem - myślę, że jakaś dobra marmolada też by zdała tu egzamin :)
OdpowiedzUsuńJeszcze ja!!!!!!!!!!!!! Oby takich urodzin było jeszcze za sto :)! Samych udanych przepisów, smakowitych zdjęć i wielu komentarzy życzę ci :P
OdpowiedzUsuń