Przepis pochodzi z nowo zakupionej przeze mnie książki "Veggie burgers every wich way" Lukasa Volgera. Oczywiście do przepisu wprowadziłam swoje niewielkie zmiany, np. pieczenie w piekarniku.
niedziela, 28 lipca 2013
piątek, 26 lipca 2013
Szybkie spaghetti z pulpetami w sosie greckim
Danie niemalże błyskawiczne! Wystarczy mieć słoik pulpetów w sosie greckim z Primaviki. Ja dodałam jeszcze trochę cebulki, marchewkę startą na tarce i pomidory z puszki. Idealne danie do zrobienia w środku tygodnia, dla zapracowanych!
wtorek, 23 lipca 2013
Zapiekanka z młodej kapusty i polenty
Najpierw, po obejrzeniu pewnego programu kulinarnego, wpadłam na pomysł zrobienia zapiekanki z polentą i z serem mozzarella na wierzchu. Pomysł na nadzienie z kapusty narodził się dopiero podczas zakupów. Najpierw pomyślałam o kalafiorze, ale dopiero kształtne, niewielkie główki młodej kapusty mnie zauroczyły. Do tego młoda marchewka i oto jest - smakowita letnia zapiekanka!
Inna wersja tej potrawy? Można na przykład zastąpić polentę ugotowanymi al dente młodymi ziemniakami pokrojonymi w grube plasterki. A zamiast ziół, których użyłam, można dodać swojski koperek.
środa, 17 lipca 2013
"Lato w kuchni Pięciu Przemian" - recenzja i przepis na sałatkę
Kuchnia pięciu przemian, to takie gotowanie potraw, które ma
przywrócić równowagę organizmowi i pomóc w osiągnięciu pełnej harmonii. Ten
sposób odżywiania wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej i nie ma nic
wspólnego z zasadami zdrowego żywienia przyjętymi na zachodzie. Metoda ta
zakłada, że w każdej z pięciu grup smakowych znajdują się produkty
zrównoważone, rozgrzewające i wychładzające. Aby osiągnąć pełną harmonię należy
spożywać produkty żywnościowe w pięciu smakach, nie eliminując przy tym żadnej
grupy.
niedziela, 14 lipca 2013
Lody truskawkowe z bazylią
Sprawiłam sobie ostatnio pomysłowe foremki... Nareszcie mogę robić własne lody na patyku. Zamrożone, zmiksowane owoce to świetny pomysł na orzeźwiający deser. Urozmaicą każde letnie przyjęcie. Odrobina bazylii doda im charakteru!
niedziela, 7 lipca 2013
Pikantne ciasteczka piknikowe
Podobne ciasteczka zrobiła ostatnio moja koleżanka na piknik nad Wisłą. Chciałam zrobić takie same, wyszły troszkę inne, a to za sprawą użycia innych dodatków. Do takich ciasteczek, za każdym razem można dodać inne składniki i za każdym razem będą smakowały inaczej. Moja lista składników widnieje poniżej. Inne dodatki, które pasują do tych chrupiących talarków: siemię lniane, mieszanki ziół (np. zioła prowansalskie), ser pleśniowy, czarnuszka, otręby, pestki dyni, parmezan, suszone pomidory, orzechy itp.
Subskrybuj:
Posty (Atom)