niedziela, 28 lipca 2013

BURAKOBURGERY Z BRĄZOWYM RYŻEM I MARYNOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ

Przepis pochodzi z nowo zakupionej przeze mnie książki "Veggie burgers every wich way" Lukasa Volgera. Oczywiście do przepisu wprowadziłam swoje niewielkie zmiany, np. pieczenie w piekarniku. 

piątek, 26 lipca 2013

Szybkie spaghetti z pulpetami w sosie greckim

Danie niemalże błyskawiczne! Wystarczy mieć słoik pulpetów w sosie greckim z Primaviki. Ja dodałam jeszcze trochę cebulki, marchewkę startą na tarce i pomidory z puszki. Idealne danie do zrobienia w środku tygodnia, dla zapracowanych!

wtorek, 23 lipca 2013

Zapiekanka z młodej kapusty i polenty

Najpierw, po obejrzeniu pewnego programu kulinarnego, wpadłam na pomysł zrobienia zapiekanki z polentą i z serem mozzarella na wierzchu. Pomysł na nadzienie z kapusty narodził się dopiero podczas zakupów. Najpierw pomyślałam o kalafiorze, ale dopiero kształtne, niewielkie główki młodej kapusty mnie zauroczyły. Do tego młoda marchewka i oto jest - smakowita letnia zapiekanka!
Inna wersja tej potrawy? Można na przykład zastąpić polentę ugotowanymi al dente młodymi ziemniakami pokrojonymi w grube plasterki. A zamiast ziół, których użyłam, można dodać swojski koperek. 


środa, 17 lipca 2013

"Lato w kuchni Pięciu Przemian" - recenzja i przepis na sałatkę

Kuchnia pięciu przemian, to takie gotowanie potraw, które ma przywrócić równowagę organizmowi i pomóc w osiągnięciu pełnej harmonii. Ten sposób odżywiania wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej i nie ma nic wspólnego z zasadami zdrowego żywienia przyjętymi na zachodzie. Metoda ta zakłada, że w każdej z pięciu grup smakowych znajdują się produkty zrównoważone, rozgrzewające i wychładzające. Aby osiągnąć pełną harmonię należy spożywać produkty żywnościowe w pięciu smakach, nie eliminując przy tym żadnej grupy.


niedziela, 14 lipca 2013

Lody truskawkowe z bazylią

Sprawiłam sobie ostatnio pomysłowe foremki... Nareszcie mogę robić własne lody na patyku. Zamrożone, zmiksowane owoce to świetny pomysł na orzeźwiający deser. Urozmaicą każde letnie przyjęcie. Odrobina bazylii doda im charakteru!


niedziela, 7 lipca 2013

Pikantne ciasteczka piknikowe

Podobne ciasteczka zrobiła ostatnio moja koleżanka na piknik nad Wisłą. Chciałam zrobić takie same, wyszły troszkę inne, a to za sprawą użycia innych dodatków. Do takich ciasteczek, za każdym razem można dodać inne składniki i za każdym razem będą smakowały inaczej. Moja lista składników widnieje poniżej. Inne dodatki, które pasują do tych chrupiących talarków: siemię lniane, mieszanki ziół (np. zioła prowansalskie), ser pleśniowy, czarnuszka, otręby, pestki dyni, parmezan, suszone pomidory, orzechy itp. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...