sobota, 6 lutego 2016

KALAFIOROWE SKRZYDEŁKA Z CZEKOLADOWYM SOSEM MOLE

Nietypowe połączenie czekolady i kalafiora dla odważnych. Mnie te smaki ujęły. Polecam z czystym sumieniem każdemu, kto nie boi się nowych doświadczeń kulinarnych. Sprawdzi się jako przekąska na imprezę i nie tylko. 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 szklanka mąki z amarantusa
  • 1 szklanka wody 
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (suszone drożdże nieaktywne)

Sos:

  • 3 dymki
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka ancho, pozbawiona pestek (opcjonalnie można dodać 1/2 łyżeczki papryki wędzonej)
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • 3 kostki czekolady 70% kakao
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 2-centymetrowy kawałek banana
  • połowa cytryny

Kalafiora obrać podzielić na "skrzydełka" (czyli różyczki) i podgotować we wrzącej i osolonej wodzie przez około 7 minut. Odcedzić, lekko ostudzić. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Mąkę z amarantusa wymieszać z wodą, posolić, dodać pieprz i wędzoną paprykę. Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze (lub użyć płatków owsianych błyskawicznych), dodać płatki drożdżowe. Każdą różyczkę kalafiora maczać w cieście i obtaczać w płatkach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków (można papier lekko posmarować tłuszczem). Piec przez 20-30 minut do osiągnięcia rumianej i chrupkiej skorupki.

Sos mole (według przepisu Jamiego Olivera):
Zmiksować składniki (dymkę, chili, czosnek, ancho, wrzątek, sól, masło orzechowe), przelać sos na patelnię, podgrzać, by zgęstniał. Gotować przez minutę. Z powrotem przelać sos do blendera. Dodać czekoladę, kakao, kawałek banana oraz sok z połowy cytryny, zmiksować. Na koniec można jeszcze dosolić i dosłodzić sos miodem. 

Wskazówki:

  • do panierowania można użyć, zamiast płatków owsianych, płatki kukurydziane, bułkę tartą lub japońską panierkę panko
  • zamiast wody, do mąki można dodać mleko sojowe lub inne, niesłodzone mleko roślinne 
  • zamiast mąki z amarantusa można użyć innej mąki, np. z ciecierzycy 
  • sos powinien mieć kolor tofi, mlecznej czekolady. Mój wyszedł trochę ciemny, ponieważ dodałam więcej kakao. W takim kolorze może być zbyt "czekoladowy" w smaku.

2 komentarze:

  1. naprawdę ciekawy przepis, muszę wypróbować, bo tradycyjny kalafor mi się znudził

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe! Lubię takie nietypowe połączenia :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...