czwartek, 11 sierpnia 2016

RISOTTO Z KUKURYDZĄ

Kukurydzy w puszce nie kupuję już kilku lat. Używam tylko świeżej latem i jesienią, a poza sezonem nie jadam jej wcale. Risotto z kukurydzą, masłem i sporą porcją parmezanu to moje ostatnie odkrycie smakowe! Jest słodkie i lekko słone jednocześnie... Polecam wszystkim miłośnikom kukurydzy i sera!

Składniki:


  • 2 kolby kukurydzy
  • 150 ryżu do risotto 
  • 1/2 białej cebuli lub 1 szalotka
  • około 400 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Cebulę bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Kolbę oskub z ziarenek kukurydzy. Dodaj kukurydzę do cebulki i podsmażaj przez 5 minut. Wsyp ryż, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 3 minuty. Wlej wino. Kiedy ryż wchłonie wino, dodawaj po chochli bulionu do momentu aż ryż będzie ugotowany (około 20-25 minut). W między czasie dodaj listki tymianku. Na koniec gotowania dodaj masło, sok z cytryny oraz starty parmezan. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. 

3 komentarze:

  1. wygląda apetycznie :) bardzo dawno nie jadłam dań na winie, wiec chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wino można też spokojnie pominąć. Ale oczywiście nadaje ono oryginalnego smaku tej potrawie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...