Kukurydzy w puszce nie kupuję już kilku lat. Używam tylko świeżej latem i jesienią, a poza sezonem nie jadam jej wcale. Risotto z kukurydzą, masłem i sporą porcją parmezanu to moje ostatnie odkrycie smakowe! Jest słodkie i lekko słone jednocześnie... Polecam wszystkim miłośnikom kukurydzy i sera!

Składniki:
- 2 kolby kukurydzy
- 150 ryżu do risotto
- 1/2 białej cebuli lub 1 szalotka
- około 400 ml bulionu warzywnego lub wody
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Cebulę bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Kolbę oskub z ziarenek kukurydzy. Dodaj kukurydzę do cebulki i podsmażaj przez 5 minut. Wsyp ryż, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 3 minuty. Wlej wino. Kiedy ryż wchłonie wino, dodawaj po chochli bulionu do momentu aż ryż będzie ugotowany (około 20-25 minut). W między czasie dodaj listki tymianku. Na koniec gotowania dodaj masło, sok z cytryny oraz starty parmezan. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.

wygląda apetycznie :) bardzo dawno nie jadłam dań na winie, wiec chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńWino można też spokojnie pominąć. Ale oczywiście nadaje ono oryginalnego smaku tej potrawie :)
UsuńMoje smaki, fantastycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiaaaam! Dzisiaj zrobiłem to drugi raz i choć zamiast parmezanu używam zwykłego żółtego sera to jest cudowne.
OdpowiedzUsuń