Przejdź do głównej zawartości

ZUPA Z PIECZONEGO CZOSNKU Z DOMOWYMI CHIPSAMI

Ciepła, aromatyczna, czosnkowa... Nie ma nic lepszego na jesienną niepogodę, niż rozgrzewająca zupa z pieczonego czosnku z chrupiącymi, ziemniaczanymi chipsami. Pomoże w walce z przeziębieniem i złym humorem. Po prostu zupa cud!

Składniki na zupę:

  • 4 główki czosnku
  • 2 szalotki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • litr bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • suszony lub świeży tymianek
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30%
  • sok wyciśnięty z limonki
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz

Chipsy:

  • 2 ziemniaki
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz
Zetnij czubek główek czosnku na około 0,5 cm. Posmaruj cienko olejem i posyp solą. Piecz w piekarniku rozgrzanym d0 180 st. C przez 30-40 minut. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju lub oliwy, podsmaż drobno posiekaną szalotkę oraz starty lub drobno posiekany imbir. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszaj i smaż jeszcze przez maksymalnie 3 minuty. Wlej bulion i gotuj do momentu aż zmiękną ziemniaki (około 15-20 minut). Dodaj upieczony i obrany z łupin czosnek, dopraw suszonym lub świeżym tymiankiem. Lekko ostudź zupę, zmiksuj na krem i dopraw: śmietanką lub mlekiem kokosowym, solą, pieprzem i sokiem z limonki. 


Zupa czosnkowa super smakuje z chipsami ziemniaczanymi domowej roboty (można je zrobić w trakcie pieczenia czosnku). Ziemniaki pokrój w jak najcieńsze plasterki. Wrzuć je do gotującej się wody na 2 minuty. Odcedź, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków, spryskaj olejem z obu stron i oprósz solą i pieprzem (można też posypać płatkami drożdżowymi, a będą miały serowy smak). Piecz przez około 20 minut (w zależności od grubości plasterków), co jakiś czas obracając chipsy i pilnując, by się nie przypaliły. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.