środa, 14 grudnia 2016

ZUPA Z PIECZONEGO CZOSNKU Z DOMOWYMI CHIPSAMI

Ciepła, aromatyczna, czosnkowa... Nie ma nic lepszego na jesienną niepogodę, niż rozgrzewająca zupa z pieczonego czosnku z chrupiącymi, ziemniaczanymi chipsami. Pomoże w walce z przeziębieniem i złym humorem. Po prostu zupa cud!

Składniki na zupę:

  • 4 główki czosnku
  • 2 szalotki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • litr bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • suszony lub świeży tymianek
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30%
  • sok wyciśnięty z limonki
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz

Chipsy:

  • 2 ziemniaki
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz
Zetnij czubek główek czosnku na około 0,5 cm. Posmaruj cienko olejem i posyp solą. Piecz w piekarniku rozgrzanym d0 180 st. C przez 30-40 minut. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju lub oliwy, podsmaż drobno posiekaną szalotkę oraz starty lub drobno posiekany imbir. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszaj i smaż jeszcze przez maksymalnie 3 minuty. Wlej bulion i gotuj do momentu aż zmiękną ziemniaki (około 15-20 minut). Dodaj upieczony i obrany z łupin czosnek, dopraw suszonym lub świeżym tymiankiem. Lekko ostudź zupę, zmiksuj na krem i dopraw: śmietanką lub mlekiem kokosowym, solą, pieprzem i sokiem z limonki. 


Zupa czosnkowa super smakuje z chipsami ziemniaczanymi domowej roboty (można je zrobić w trakcie pieczenia czosnku). Ziemniaki pokrój w jak najcieńsze plasterki. Wrzuć je do gotującej się wody na 2 minuty. Odcedź, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków, spryskaj olejem z obu stron i oprósz solą i pieprzem (można też posypać płatkami drożdżowymi, a będą miały serowy smak). Piecz przez około 20 minut (w zależności od grubości plasterków), co jakiś czas obracając chipsy i pilnując, by się nie przypaliły. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...