czwartek, 9 marca 2017

KISIEL Z SIEMIENIA LNIANEGO

Siemię lniane, zwłaszcza w postaci zmielonych ziarenek, to jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika. W postaci owocowego deseru jest naprawdę pyszne i bez problemu może trafić do codziennego menu.

Składniki (2 porcje):

  •          1-2 łyżki siemienia lnianego
  •          1 szklanka wody
  •         1 szklanka mrożonych wiśni
  •          1 łyżka miodu lub ksylitolu
  •          2 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie)

W rondlu zagotuj wodę i dodaj siemię lniane. Gotuj 10-15 minut. W osobnym garnuszku podgrzej wiśnie i lekko je rozgotuj. Dodaj owoce do ugotowanego „kisielu” z siemienia lnianego, wymieszaj i ewentualnie osłódź miodem lub ksylitolem. Jeżeli nie lubisz nasion siemienia w całości, ciepły kisiel możesz zblendować, by zyskał gładszą konsystencję. Odstaw do ostygnięcia. Podawaj z kleksem mleka kokosowego.

Kisiel lniany można zrobić również z dodatkiem innych owoców. Do złotego lnu pasują jasne owoce: morele, brzoskwinie, banany, cytryna. Brązowy len idealnie smakuje z owocami o bardziej intensywnym smaku i kolorze: malinami, jeżynami, wiśniami, śliwkami, jagodami.

1 komentarz:

  1. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...