Przejdź do głównej zawartości

Wyjątkowe bułeczki na pierwsze urodziny

Drożdżowe "ślimaki"


Dziś Vege Kika obchodzi pierwsze urodziny i z tej okazji upiekłam puszyste drożdżowe bułeczki wypełnione słodkimi rodzynkami, daktylami i wiórkami kokosowymi. "Ślimaczki" rozpływają się dosłownie w ustach! Przepis pochodzi z nie najnowszej już książki Pieczenie ciast - przyjemne jak nigdy dotąd (polski przedruk z 1992 roku) z biblioteczki mojej Mamy. Przepis zmodyfikowany przeze mnie jedynie jeśli chodzi o dodatki (oprócz rodzynek dodaję daktyle oraz wiórki kokosowe) oraz zamiast cukru brązowego użyłam białego.




Składniki:


500 g mąki,
30 g drożdży,

50 g cukru,
¼ l ciepłego mleka,
200 g masła/margaryny (roztopione w rondelku),
2 jaja,
1 łyżeczka soli,
Skórka otarta z ½ cytryny,
Cukier (do posypywania) – najlepiej brązowy,
75 g rodzynków (+ mogą być też inne bakalie np. morele suszone i daktyle, wiórki kokosowe).

Ślimaczki przed włożeniem do piekarnika

Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu mąki przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, dodać trochę cukru, wlać mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki. Pozostawić pod przykryciem przez 15 minut do wyrośnięcia.
Z roztopionego masła odlać ½ szklanki i dodać do rozczynu razem z resztą cukru, jajami, solą, skórką cytrynową. Wyrobić ciasto drożdżowe. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto podzielić na około 20 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 8x20 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać odrobiną cukru i sparzonymi bakaliami, złożyć wzdłuż i zwinąć ślimaki. Postępować tak z każdym kawałkiem ciasta.
Dno blachy lub tortownicy wysmarować około 4 łyżkami roztopionego masła, ułożyć ślimaki w małych odległościach od siebie. Odstawić na 15 minut.
Nagrzać piekarnik do 190 st. C. Posmarować bułeczki resztą masła i posypać cukrem. Piec na drugim od dołu poziomie piekarnika ok. 25-30 minut.


Komentarze

  1. Sto lat,sto lat i setek udanych przepisów,mnóstwo wpisów i wiele radości:)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. sliczne zawijaski:) i wszystkiego dobrego z okazji rocznicy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze życzenia pierwszourodzinowe! Pozwolę sobie za ich złożenie poczęstować się jedną bułeczką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygladaja smakowicie - idealnie sie nadaja do swietowania pierwszych urodzin bloga!

    OdpowiedzUsuń
  5. słodkie urodziny, cudne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwsze urodziny - super! Najlepszego i tylko tak dalej! :)

    Piękne ślimaczki, wyszły Ci wypisz wymaluj jak w książce :))

    OdpowiedzUsuń
  7. buleczki wygladaja swietnie, na pewno sa pyszne z jakas konfitura, moze np. brzoskwiniowa... albo klasyk - truskawkowa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bułeczki są śliczne i wyglądają naprawdę pysznie. Mniam, mniam. Życzę jeszcze wielu blogowych lat :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję Wszystkim za życzenia i naprawdę zachęcam do upieczenia bułeczek - można oczywiście pokombinować z nadzieniem - myślę, że jakaś dobra marmolada też by zdała tu egzamin :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze ja!!!!!!!!!!!!! Oby takich urodzin było jeszcze za sto :)! Samych udanych przepisów, smakowitych zdjęć i wielu komentarzy życzę ci :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.