Przejdź do głównej zawartości

Wyjątkowe bułeczki na pierwsze urodziny

Drożdżowe "ślimaki"


Dziś Vege Kika obchodzi pierwsze urodziny i z tej okazji upiekłam puszyste drożdżowe bułeczki wypełnione słodkimi rodzynkami, daktylami i wiórkami kokosowymi. "Ślimaczki" rozpływają się dosłownie w ustach! Przepis pochodzi z nie najnowszej już książki Pieczenie ciast - przyjemne jak nigdy dotąd (polski przedruk z 1992 roku) z biblioteczki mojej Mamy. Przepis zmodyfikowany przeze mnie jedynie jeśli chodzi o dodatki (oprócz rodzynek dodaję daktyle oraz wiórki kokosowe) oraz zamiast cukru brązowego użyłam białego.




Składniki:


500 g mąki,
30 g drożdży,

50 g cukru,
¼ l ciepłego mleka,
200 g masła/margaryny (roztopione w rondelku),
2 jaja,
1 łyżeczka soli,
Skórka otarta z ½ cytryny,
Cukier (do posypywania) – najlepiej brązowy,
75 g rodzynków (+ mogą być też inne bakalie np. morele suszone i daktyle, wiórki kokosowe).

Ślimaczki przed włożeniem do piekarnika

Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu mąki przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, dodać trochę cukru, wlać mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki. Pozostawić pod przykryciem przez 15 minut do wyrośnięcia.
Z roztopionego masła odlać ½ szklanki i dodać do rozczynu razem z resztą cukru, jajami, solą, skórką cytrynową. Wyrobić ciasto drożdżowe. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto podzielić na około 20 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 8x20 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać odrobiną cukru i sparzonymi bakaliami, złożyć wzdłuż i zwinąć ślimaki. Postępować tak z każdym kawałkiem ciasta.
Dno blachy lub tortownicy wysmarować około 4 łyżkami roztopionego masła, ułożyć ślimaki w małych odległościach od siebie. Odstawić na 15 minut.
Nagrzać piekarnik do 190 st. C. Posmarować bułeczki resztą masła i posypać cukrem. Piec na drugim od dołu poziomie piekarnika ok. 25-30 minut.


Komentarze

  1. Sto lat,sto lat i setek udanych przepisów,mnóstwo wpisów i wiele radości:)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. sliczne zawijaski:) i wszystkiego dobrego z okazji rocznicy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze życzenia pierwszourodzinowe! Pozwolę sobie za ich złożenie poczęstować się jedną bułeczką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygladaja smakowicie - idealnie sie nadaja do swietowania pierwszych urodzin bloga!

    OdpowiedzUsuń
  5. słodkie urodziny, cudne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwsze urodziny - super! Najlepszego i tylko tak dalej! :)

    Piękne ślimaczki, wyszły Ci wypisz wymaluj jak w książce :))

    OdpowiedzUsuń
  7. buleczki wygladaja swietnie, na pewno sa pyszne z jakas konfitura, moze np. brzoskwiniowa... albo klasyk - truskawkowa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bułeczki są śliczne i wyglądają naprawdę pysznie. Mniam, mniam. Życzę jeszcze wielu blogowych lat :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję Wszystkim za życzenia i naprawdę zachęcam do upieczenia bułeczek - można oczywiście pokombinować z nadzieniem - myślę, że jakaś dobra marmolada też by zdała tu egzamin :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze ja!!!!!!!!!!!!! Oby takich urodzin było jeszcze za sto :)! Samych udanych przepisów, smakowitych zdjęć i wielu komentarzy życzę ci :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...