sobota, 6 sierpnia 2011

Muffiny z niespodzianką

Czekoladowe muffiny z nadzieniem jabłkowym


Babeczki te nadają się idealnie na poprawę humoru. Dość słodkie ciasto, a w środku kwaskowate nadzienie stanowią idealny duet.






Składniki mokre:


kilka kostek czekolady,
1/2 kostki masła,
1 szklanka kefiru,
2 jajka,
kropla aromatu waniliowego.

Składniki suche:


2 szklanki mąki,
1/2 szklanki brązowego cukru,
2 czubate łyżeczki kakao,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Nadzienie:


kilka kwaskowatych jabłek,
3 łyżki cukru,
łyżka masła,
cynamon.


Najlepiej najpierw zająć się jabłkami. Na patelni rozpuść masło z cukrem, a następnie duś na nim jabłka, aż się rozpadną i powstanie gęsty jabłkowy mus (mogą pozostać w nim małe cząstki jabłek), dopraw cynamonem.


gotowe nadzienie
Ciasto: masło rozpuść w rondelku razem z czekoladą - ostudź i połącz ze sobą wszystkie mokre składniki. W osobnej misce wymieszaj składniki suche. Teraz połącz ze sobą składniki suche i mokre, oczywiście niezbyt dokładnie jak to się robi przy muffinach.


W formie do babeczek umieść papilotki. Najpierw napełnij foremki do połowy, następnie nałóż porcję jabłkowego nadzienia, a na koniec przykryj to drugą połową ciasta.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.

oto co pozostało po pysznej babeczce

3 komentarze:

  1. Uwielbiam słodycz przełamaną kwaskiem z owoców :) Te muffiny an pewno przypadłyby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj również robiłam muffiny z niespodzianką :) Ja ukryłam w nich banany :) Przepyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie czekojabłkowe muffinki to super pomysł. Najfajniejsza jest ta jabłkowa niespodzianka w środku. Można nieźle zaskoczyć gości :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...