Czekoladowe muffiny z nadzieniem jabłkowym
Babeczki te nadają się idealnie na poprawę humoru. Dość słodkie ciasto, a w środku kwaskowate nadzienie stanowią idealny duet.
Składniki mokre:
kilka kostek czekolady,
1/2 kostki masła,
1 szklanka kefiru,
2 jajka,
kropla aromatu waniliowego.
Składniki suche:
2 szklanki mąki,
1/2 szklanki brązowego cukru,
2 czubate łyżeczki kakao,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Nadzienie:
kilka kwaskowatych jabłek,
3 łyżki cukru,
łyżka masła,
cynamon.
Najlepiej najpierw zająć się jabłkami. Na patelni rozpuść masło z cukrem, a następnie duś na nim jabłka, aż się rozpadną i powstanie gęsty jabłkowy mus (mogą pozostać w nim małe cząstki jabłek), dopraw cynamonem.
W formie do babeczek umieść papilotki. Najpierw napełnij foremki do połowy, następnie nałóż porcję jabłkowego nadzienia, a na koniec przykryj to drugą połową ciasta.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.
oto co pozostało po pysznej babeczce |
Uwielbiam słodycz przełamaną kwaskiem z owoców :) Te muffiny an pewno przypadłyby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńWczoraj również robiłam muffiny z niespodzianką :) Ja ukryłam w nich banany :) Przepyszności!
OdpowiedzUsuńTakie czekojabłkowe muffinki to super pomysł. Najfajniejsza jest ta jabłkowa niespodzianka w środku. Można nieźle zaskoczyć gości :-)
OdpowiedzUsuń