Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z niespodzianką

Czekoladowe muffiny z nadzieniem jabłkowym


Babeczki te nadają się idealnie na poprawę humoru. Dość słodkie ciasto, a w środku kwaskowate nadzienie stanowią idealny duet.






Składniki mokre:


kilka kostek czekolady,
1/2 kostki masła,
1 szklanka kefiru,
2 jajka,
kropla aromatu waniliowego.

Składniki suche:


2 szklanki mąki,
1/2 szklanki brązowego cukru,
2 czubate łyżeczki kakao,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Nadzienie:


kilka kwaskowatych jabłek,
3 łyżki cukru,
łyżka masła,
cynamon.


Najlepiej najpierw zająć się jabłkami. Na patelni rozpuść masło z cukrem, a następnie duś na nim jabłka, aż się rozpadną i powstanie gęsty jabłkowy mus (mogą pozostać w nim małe cząstki jabłek), dopraw cynamonem.


gotowe nadzienie
Ciasto: masło rozpuść w rondelku razem z czekoladą - ostudź i połącz ze sobą wszystkie mokre składniki. W osobnej misce wymieszaj składniki suche. Teraz połącz ze sobą składniki suche i mokre, oczywiście niezbyt dokładnie jak to się robi przy muffinach.


W formie do babeczek umieść papilotki. Najpierw napełnij foremki do połowy, następnie nałóż porcję jabłkowego nadzienia, a na koniec przykryj to drugą połową ciasta.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.

oto co pozostało po pysznej babeczce

Komentarze

  1. Uwielbiam słodycz przełamaną kwaskiem z owoców :) Te muffiny an pewno przypadłyby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj również robiłam muffiny z niespodzianką :) Ja ukryłam w nich banany :) Przepyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie czekojabłkowe muffinki to super pomysł. Najfajniejsza jest ta jabłkowa niespodzianka w środku. Można nieźle zaskoczyć gości :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.