Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z niespodzianką

Czekoladowe muffiny z nadzieniem jabłkowym


Babeczki te nadają się idealnie na poprawę humoru. Dość słodkie ciasto, a w środku kwaskowate nadzienie stanowią idealny duet.






Składniki mokre:


kilka kostek czekolady,
1/2 kostki masła,
1 szklanka kefiru,
2 jajka,
kropla aromatu waniliowego.

Składniki suche:


2 szklanki mąki,
1/2 szklanki brązowego cukru,
2 czubate łyżeczki kakao,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Nadzienie:


kilka kwaskowatych jabłek,
3 łyżki cukru,
łyżka masła,
cynamon.


Najlepiej najpierw zająć się jabłkami. Na patelni rozpuść masło z cukrem, a następnie duś na nim jabłka, aż się rozpadną i powstanie gęsty jabłkowy mus (mogą pozostać w nim małe cząstki jabłek), dopraw cynamonem.


gotowe nadzienie
Ciasto: masło rozpuść w rondelku razem z czekoladą - ostudź i połącz ze sobą wszystkie mokre składniki. W osobnej misce wymieszaj składniki suche. Teraz połącz ze sobą składniki suche i mokre, oczywiście niezbyt dokładnie jak to się robi przy muffinach.


W formie do babeczek umieść papilotki. Najpierw napełnij foremki do połowy, następnie nałóż porcję jabłkowego nadzienia, a na koniec przykryj to drugą połową ciasta.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.

oto co pozostało po pysznej babeczce

Komentarze

  1. Uwielbiam słodycz przełamaną kwaskiem z owoców :) Te muffiny an pewno przypadłyby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj również robiłam muffiny z niespodzianką :) Ja ukryłam w nich banany :) Przepyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie czekojabłkowe muffinki to super pomysł. Najfajniejsza jest ta jabłkowa niespodzianka w środku. Można nieźle zaskoczyć gości :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...