Przejdź do głównej zawartości

Idą święta - czas na... domek z piernika

Piernikowy domek jak z bajki
Tym razem wstawiam tylko zdjęcia i podaję kilka wskazówek co do budowy domku, bez przepisu. Uważam, że każdy domek z piernika powinien być inny, wszystko zależy od osoby budującej tę budowlę. Może przyda Wam się kilka moich wskazówek:


1. Przepis na ciasto piernikowe jest taki sam jak na moje pierniczki choinkowe. Warto jednak rozwałkować ciasto nieco grubiej i w związku z tym chwilę dłużej piec.
2. Wszystkie elementy domku sklejałam ze sobą za pomocą lukru z 1 białka i 1 szklanki cukru (należy zmiksować białko z cukrem pudrem nad para wodną - wtedy lukier będzie najmocniejszy!).
3. Szlaczek dachówki zrobiłam małą łyżeczką (przed upieczeniem).
4. Wiorki kokosowe imitują śnieg wokół domku.
5. Warto brzegi dachu ozdobić białym lukrem i pozwolić mu lekko spłynąć, tak aby powstały małe sopelki. Będzie to wyglądało bardzo realistycznie.
6. Szyby w okienkach swojego domku możesz zrobić z pokruszonych landrynek (pokruszyć je w miejsce szybek przed wstawieniem do piekarnika). Jeśli Twój domek nie będzie miał podłogi i będzie miał otwarty komin - będziesz mógł do środka wstawić świeczkę - będzie wrażenie, że w domku świeci się światło.


Domek zgłosiłam do konkursu organizowanego przez tortownia.pl. Trzymajcie kciuki, żeby przeszedł do następnego etapu ;)

Domek w fazie przed pieczeniem

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...