Przejdź do głównej zawartości

Idą święta - czas na... domek z piernika

Piernikowy domek jak z bajki
Tym razem wstawiam tylko zdjęcia i podaję kilka wskazówek co do budowy domku, bez przepisu. Uważam, że każdy domek z piernika powinien być inny, wszystko zależy od osoby budującej tę budowlę. Może przyda Wam się kilka moich wskazówek:


1. Przepis na ciasto piernikowe jest taki sam jak na moje pierniczki choinkowe. Warto jednak rozwałkować ciasto nieco grubiej i w związku z tym chwilę dłużej piec.
2. Wszystkie elementy domku sklejałam ze sobą za pomocą lukru z 1 białka i 1 szklanki cukru (należy zmiksować białko z cukrem pudrem nad para wodną - wtedy lukier będzie najmocniejszy!).
3. Szlaczek dachówki zrobiłam małą łyżeczką (przed upieczeniem).
4. Wiorki kokosowe imitują śnieg wokół domku.
5. Warto brzegi dachu ozdobić białym lukrem i pozwolić mu lekko spłynąć, tak aby powstały małe sopelki. Będzie to wyglądało bardzo realistycznie.
6. Szyby w okienkach swojego domku możesz zrobić z pokruszonych landrynek (pokruszyć je w miejsce szybek przed wstawieniem do piekarnika). Jeśli Twój domek nie będzie miał podłogi i będzie miał otwarty komin - będziesz mógł do środka wstawić świeczkę - będzie wrażenie, że w domku świeci się światło.


Domek zgłosiłam do konkursu organizowanego przez tortownia.pl. Trzymajcie kciuki, żeby przeszedł do następnego etapu ;)

Domek w fazie przed pieczeniem

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.