Przejdź do głównej zawartości

ZUPA MARCHEWKOWA Z GRUSZKĄ I CZARNUSZKĄ

Uwielbiam kremowe zupy marchewkowe. Troszeczkę kojarzą się z jedzeniem dla dzieci, ale odpowiednio doprawione są wyśmienite. Kiedyś robiłam zupę marchewkowo-pomarańczową. Dziś zapraszam Was do zapoznania się z moim autorskim przepisem na zupę marchewkową z dodatkiem gruszki i nutą czarnuszki. Smacznego!


3 duże marchewki,
1 średnia gruszka,
woda,
2 łyżeczki suszonej włoszczyzny,
2 łyżki oleju lnianego,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
2 łyżeczki czarnuszki,
1 łyżeczka kuminu,
opcjonalnie parmezan.

Marchewkę obrałam i pokroiłam na niewielkie kawałki. Zalałam woda i gotowałam do miękkości. Pod sam koniec gotowania (mniej więcej 5 minut) dodałam pokrojoną gruszkę i włoszczyznę suszoną.
Na patelni podprażyłam ziarenka czarnuszki, dodałam olej i oliwę, lekko rozgrzałam i dodałam posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkliła dodałam posiekany czosnek i jeszcze przez chwilę smażyłam. Czarnuszkową cebulkę z czosnkiem i olejami wlałam do garnka z marchewką. Wszystko odstawiłam do ostygnięcia.
Po ostygnięci dokładnie zmiksowałam zupę, podgrzałam ją i jeszcze doprawiłam pieprzem i solą. Gotowa! Zjadłam z parmezanem ;)

Nadal zachęcam do głosowania na mnie w konkursie Kulinarny Blog Roku. Są też nagrody dla głosujących. Zapraszam!
Zgłosiłam:
Zupę owocowo-fasolową
Groch z kapustą

Tylko z Waszymi glosami mam szansę na zajęcie dobrego miejsca :)

Komentarze

  1. Uwielbiam zupki marchewkowe! ;) Twoja wygląda smakowicie, a gruszka i czarnuszka ładnie się rymują i pewnie do siebie pasują! ;D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham marchewkową zupę, jednak zupełnie nie potrafię sobie wyobrazić jak smakuje z dodatkiem gruszki:)

    http://martalovescooking.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wesołych i mocno czekoladowych Świąt! :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...