Przejdź do głównej zawartości

ZUPA MARCHEWKOWA Z GRUSZKĄ I CZARNUSZKĄ

Uwielbiam kremowe zupy marchewkowe. Troszeczkę kojarzą się z jedzeniem dla dzieci, ale odpowiednio doprawione są wyśmienite. Kiedyś robiłam zupę marchewkowo-pomarańczową. Dziś zapraszam Was do zapoznania się z moim autorskim przepisem na zupę marchewkową z dodatkiem gruszki i nutą czarnuszki. Smacznego!


3 duże marchewki,
1 średnia gruszka,
woda,
2 łyżeczki suszonej włoszczyzny,
2 łyżki oleju lnianego,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
2 łyżeczki czarnuszki,
1 łyżeczka kuminu,
opcjonalnie parmezan.

Marchewkę obrałam i pokroiłam na niewielkie kawałki. Zalałam woda i gotowałam do miękkości. Pod sam koniec gotowania (mniej więcej 5 minut) dodałam pokrojoną gruszkę i włoszczyznę suszoną.
Na patelni podprażyłam ziarenka czarnuszki, dodałam olej i oliwę, lekko rozgrzałam i dodałam posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkliła dodałam posiekany czosnek i jeszcze przez chwilę smażyłam. Czarnuszkową cebulkę z czosnkiem i olejami wlałam do garnka z marchewką. Wszystko odstawiłam do ostygnięcia.
Po ostygnięci dokładnie zmiksowałam zupę, podgrzałam ją i jeszcze doprawiłam pieprzem i solą. Gotowa! Zjadłam z parmezanem ;)

Nadal zachęcam do głosowania na mnie w konkursie Kulinarny Blog Roku. Są też nagrody dla głosujących. Zapraszam!
Zgłosiłam:
Zupę owocowo-fasolową
Groch z kapustą

Tylko z Waszymi glosami mam szansę na zajęcie dobrego miejsca :)

Komentarze

  1. Uwielbiam zupki marchewkowe! ;) Twoja wygląda smakowicie, a gruszka i czarnuszka ładnie się rymują i pewnie do siebie pasują! ;D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham marchewkową zupę, jednak zupełnie nie potrafię sobie wyobrazić jak smakuje z dodatkiem gruszki:)

    http://martalovescooking.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wesołych i mocno czekoladowych Świąt! :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.