Przejdź do głównej zawartości

Podsumowanie tegorocznego pierniczenia

Piernikowe zabawy 2011

Poniżej przedstawiam pierniczki, które w tym roku upiekła. Ponieważ pod choinkę dostałam zestaw barwników spożywczych, zdobienie pierniczków sprawiło mi jeszcze więcej radości. Przypominam, że biorę udział w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku, do którego m.in. zgłosiłam mój Domek z piernika. Glosujcie czym prędzej, bo pozostał tylko jeden dzień. Na Sylwestra jadę do Krakowa, a więc do zobaczenia już w Nowym 2012 Roku!


Wszystkie pierniczki zrobiłam według tego przepisu.



Jak wam się podoba pomysł pierniczków w kształcie kota Simona?


Każdy chyba lubi tego przezabawnego kociaka...

Wszystkim moim Czytelnikom życzę udanego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku! Mam nadzieję, że w roku 2012 będzie Was jeszcze więcej.


Komentarze

  1. hahah.. ale śmiechowe pierniczki:)
    zakochałam się w kocie Simonie ♥
    Buziaki ślę;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Tobie również szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. powiem szczerze - wypierniczone w kosmos :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.