Tarta z konfiturą cebulową z czarnuszką, czarnymi oliwkami i fetą
Dlaczego zaskoczenie? Ponieważ osoby, które wczoraj spróbowały tej tarty były zaskoczone, że dżem z cebuli może być taki smaczny. W połączeniu z charakterystycznym smakiem czarnych oliwek i słoną fetą, tarta ta naprawdę była przyjemnością dla podniebienia. Bardzo szybkie danie - o ile posiadamy w spiżarni dżem z czerwonej cebuli, w przeciwnym wypadku trzeba go zrobić, a to zajmuje troszeczkę czasu.
słoiczek konfitury z cebuli z czarnuszką,
gotowe ciasto francuskie,
mały słoiczek czarnych oliwek,
100-200 g sera feta,
zioła prowansalskie lub inne suszone zioła, np. tymianek.
Prostokątną blachę wyłóż papierem do wypieków. Na papierze połóż ciasto francuskie, podpiecz je w temperaturze 180 st. C przez ok. 10 minut. Wystaw, nie musisz schładzać. Na cieście ułóż dżem z cebuli, następnie fetę pokrojoną w kostkę lub pokruszoną oraz czarne oliwki (mogą być w całości, albo rozkrojone na połówki. Posyp suszonymi ziołami i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie tarta powinna być gotowa. Oczywiście najlepiej smakuje na ciepło.
Zdjęcia zrobione zostały w ostatniej chwili. Tarta tak nam smakowała, że zapomniałam ją sfotografować. Na szczęście został ostatni kawałek, który mogłam uwiecznić na zdjęciu zanim został spałaszowany.
Nawet nie wątpię, że pyszne. Piękne kontrasty na talerzu.
OdpowiedzUsuńBrzmi zachęcająco.
OdpowiedzUsuńja uwielbiam takie trio czerwonej cebuli, oliwek i sera, więc nie dziwię się, że taki mały kawałeczek został :)
OdpowiedzUsuńZafascynowała mnie ta konfitura! Chyba wykorzystam ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńPolecam! To niesamowite, że z tak prostego produktu jakim jest cebula można wyczarować coś tak pysznego
OdpowiedzUsuńspróbowałam, zrobiłam i tartę i konfiturę i byłam zaskoczona! Pycha
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Agata
No to sprawiłaś mi radość Agato. Cieszę się, że smakowało :)
Usuń