Przejdź do głównej zawartości

Cebulowe zaskoczenie

Tarta z konfiturą cebulową z czarnuszką, czarnymi oliwkami i fetą
Dlaczego zaskoczenie? Ponieważ osoby, które wczoraj spróbowały tej tarty były zaskoczone, że dżem z cebuli może być taki smaczny. W połączeniu z charakterystycznym smakiem czarnych oliwek i słoną fetą, tarta ta naprawdę była przyjemnością dla podniebienia. Bardzo szybkie danie - o ile posiadamy w spiżarni dżem z czerwonej cebuli, w przeciwnym wypadku trzeba go zrobić, a to zajmuje troszeczkę czasu.

gotowe ciasto francuskie,
mały słoiczek czarnych oliwek,
100-200 g sera feta,
zioła prowansalskie lub inne suszone zioła, np. tymianek.

Prostokątną blachę wyłóż papierem do wypieków. Na papierze połóż ciasto francuskie, podpiecz je w temperaturze 180 st. C przez ok. 10 minut. Wystaw, nie musisz schładzać. Na cieście ułóż dżem z cebuli, następnie fetę pokrojoną w kostkę lub pokruszoną oraz czarne oliwki (mogą być w całości, albo rozkrojone na połówki. Posyp suszonymi ziołami i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie tarta powinna być gotowa. Oczywiście najlepiej smakuje na ciepło.
Zdjęcia zrobione zostały w ostatniej chwili. Tarta tak nam smakowała, że zapomniałam ją sfotografować. Na szczęście został ostatni kawałek, który mogłam uwiecznić na zdjęciu zanim został spałaszowany.

Komentarze

  1. Nawet nie wątpię, że pyszne. Piękne kontrasty na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam takie trio czerwonej cebuli, oliwek i sera, więc nie dziwię się, że taki mały kawałeczek został :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zafascynowała mnie ta konfitura! Chyba wykorzystam ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam! To niesamowite, że z tak prostego produktu jakim jest cebula można wyczarować coś tak pysznego

    OdpowiedzUsuń
  5. spróbowałam, zrobiłam i tartę i konfiturę i byłam zaskoczona! Pycha

    Pozdrawiam

    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to sprawiłaś mi radość Agato. Cieszę się, że smakowało :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.