Przejdź do głównej zawartości

Domowy makaron to nie filozofia!

Zielone tagliatelle zabarwione szpinakiem


Jego przygotowanie nie trwało długo, a ile frajdy sprawiło nam zajadanie domowego makaronu! Moim wstążkom można zarzucić, że nie mają idealnych kształtów, ponieważ kroiłam je ręcznie (nie posiadam specjalnej maszynki do makaronu), ale za to są równie smakowite i prezentują się naprawdę dobrze. Użyłam ciasta, które pozostało mi po pierogach. Poniżej dokładny przepis.


Składniki:


2 szklanki mąki pszennej (najlepiej mąka durum),
1/2 szklanki gorącej wody,
1 szklanka szpinaku (najlepiej świeży zmiksowany, ale może też być mrożony),
sól morska,
odrobina oliwy z oliwek.

Zagnieć ciasto z podanych składników. Rozwałkuj je bardzo cienko i pokrój je w cienkie paski. Najlepiej zrobić to przy pomocy specjalnej maszynki, ale i bez niej można sobie poradzić! Ja zrobiłam spiralkę na okrągłym placku ciasta.
Następnie rozłóż pocięty makaron na pergaminie, w ten sposób, aby poszczególne kawałki się ze sobą nie stykały. Proces obsuszania powinien trwać do całkowitego pozbawienia makaronu wody, dlatego najlepiej pomóc sobie piekarnikiem. Włóż makaron do piekarnika nastawionego na 70 st. C i pozostaw w nim na około godzinę, albo dużej.


Wysuszony makaron można przechowywać w słoiku dość długo. Nie trzeba makaronu suszyć, można od razu ugotować. W zależności od grubości należy taki makaron gotować 5-10 minut w osolonej wodzie.
Na zdjęciu makaron szpinakowy z sosem pomidorowym z zielonymi oliwkami (podsmażyć 1/2 cebulki z puszka pomidorów i garścią posiekanych oliwek; na koniec dodać posiekaną zieloną pietruszkę).


Makaron można barwić nie tylko szpinakiem. Inne pomysły:
  • sok z buraka,
  • suszone pomidory,
  • papryczka chili (oprócz koloru zyskamy ostry smak),
  • kurkuma,
  • pietruszka itd.

Komentarze

  1. Ja takie domowe tagliatelle mogę jeść nawet z samą oliwą :) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny ten makaron! Domowy makaron sprawia mnóstwo radości w jedzeniu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie wygląda naprawdę apetycznie. Świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.