Naleśniki owsiane z kaszą jaglaną, fasolką mung, rzodkiewką i miętą
Chociaż nie jestem koniem, to ostatnio jadam wyjątkowo dużo owsa (bułeczki owsiane). Miejmy nadzieję, że od takiej diety koniem się nie stanę... W każdym razie naleśniki z dodatkiem owsianej mąki zdają egzamin - są idealne jako placki do zimnych, sałatkowych farszów. Moja dzisiejsza naleśnikowa propozycja pełna jest megazdrowych składników:
- kasza jaglana - zawiera lecytynę, która poprawia pamięć,
- fasola mung - cenne źródło białka i... kwasu foliowego,
- rzodkiewka - bomba witaminowa bogata m.in. w siarkę - budulec skóry, włosów i paznokci,
- mięta - ułatwia trawienie i orzeźwia umysł,
- mąka owsiana - to skarbnica błonnika i witamin z grupy B!
Ciasto naleśnikowe:
1 i 1/2 szklanki mąki owsianej,
1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
2 szklanki wody,
2 jajka,
sól,
łyżka oliwy.
Nadzienie:
Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
szklanka ugotowanej fasolki mung,
5 rzodkiewek,
garść listków mięty,
musztardowy sos winegret (musztarda, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, sól i pieprz, ząbek czosnku, odrobina miodu),
1/2 cebulki drobno posiekanej.
Z podanych składników na ciasto naleśnikowe sporządź gładkie ciasto, dość rzadkie, żeby naleśniki były bardzo cienkie.
Przygotuj farsz - rzodkiewki pokrój na ćwierćplasterki, miętę posiekaj bardzo drobno. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Sporządź sos musztardowy - 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka octu, 3 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, szczypta pieprzu, ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, 1/2 łyżeczki płynnego miodu - wymieszać i gotowe! Dodaj sos do pozostałych składników.
Naleśniki smaruj najpierw cieniutką warstwą musztardy albo naturalnego serka kanapkowego, a następnie nadzieniem z fasolki i kaszy, zawijaj jak zwykłe naleśniki, albo jak tortille. Smacznego!
2 pyszne lata!:-)
OdpowiedzUsuńwspaniałe 2 lata wegetariańskich inspiracji :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńgratulacje i dużo pysznych pomysłów!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńNa szczęście pomysłów mi nie brakuje :D