Przejdź do głównej zawartości

BUŁECZKI Z PESTO I WŁOSKIMI ORZECHAMI

Jeśli napiszę, że uwielbiam drożdżowe wypieki, to pewnie będę się powtarzała... No cóż - w kuchni czasami można być monotematycznym. Na dodatek znowu  zawinęłam je w kształt "ślimaków" (przepis na pokrzywowe ślimaki znajdziesz tutaj), ale w takiej postaci wytrawne bułeczki po prostu podobają mi się najbardziej. Bogactwo składników przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi śródziemnomorskich smaków!  Bułki świetnie nadają się jako dodatek do zup. Takich jak ta.

Ciasto:

  • 2 szklanki maki pszennej,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pęczek świeżych ziół.

Nadzienie:

  • 3 łyżki zielonego pesto,
  • kilka oliwek,
  • kapary.

Do posypania:

  • orzechy włoskie (uprażone, obrane ze skórki i rozdrobnione),
  • starty parmezan,
  • drobno posiekane "igiełki" rozmarynu.



Z podanych składników zagnieć drożdżowe ciasto (zioła posiekaj drobno i wgnieć w ciasto). Odstaw do wyrośnięcia na około jeden i pół godziny. Następnie rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta i posmaruj je pesto, ułóż oliwki oraz kapary. Zawiń w roladkę i krój na grube krążki. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do wypieków albo wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch "ślimaczków" posyp orzechami, rozmarynem i parmezanem. Piecz w rozgrzanym piekarniku 25-30 minut. Na koniec delektuj się ich świeżym smakiem!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.