Przejdź do głównej zawartości

Jak śliwka w czekoladę!

Ciasto czekoladowe z węgierkami


Piekąc to ciasto na szczęście nie wpadłam jak śliwka w kompot. Wpadłam za to jak śliwka w czekoladę - połączenie składników okazało się bezbłędne i dogłębnie wciągające... Wczoraj było święto czekolady, dziś jest czekoladowy wpis na blogu. Podobno śliwki kochają się w czekoladzie. A może to czekolada ubóstwia śliwki? W każdym razie pasują do siebie doskonale pod względem smakowym i tego nie da się ukryć! Inspirację znalazłam tutaj, ale wprowadziłam własne zmiany.



Składniki:


200 g masła
1 niepełna szklanka cukru
3 jaja
1,5 szklanki mąki
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki mleczka kokosowego (lub pół na pół mleko kokosowe i krowie)
2-3 łyżki cukru (najlepiej brązowy)
500 g śliwek węgierek
masło (do wysmarowania żaroodpornego naczynia)
bita śmietana (do podania)

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej z dodatkiem mleczka kokosowego.

Do wypieku najlepiej użyć formy żaroodpornej. Wysmaruj ją masłem, a dno posyp cukrem. Ułóż na dnie połówki śliwek, przekrojem w dół.


Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jaka nadal ubijając. Następnie mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na koniec wlej przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy, przykrywając nim śliwki.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz ciasto przez 40-45 minut. Super smakuje z bitą śmietaną.




Komentarze

  1. To ciasto musi być pyszne. Czekoladowe, ze śliwkami... To mi przywodzi na myśl śliwki w czekoladzie, które tak uwielbiałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś takiego chodzi mi po głowie od dłuższego czasu, ładnie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.