Przejdź do głównej zawartości

Jak śliwka w czekoladę!

Ciasto czekoladowe z węgierkami


Piekąc to ciasto na szczęście nie wpadłam jak śliwka w kompot. Wpadłam za to jak śliwka w czekoladę - połączenie składników okazało się bezbłędne i dogłębnie wciągające... Wczoraj było święto czekolady, dziś jest czekoladowy wpis na blogu. Podobno śliwki kochają się w czekoladzie. A może to czekolada ubóstwia śliwki? W każdym razie pasują do siebie doskonale pod względem smakowym i tego nie da się ukryć! Inspirację znalazłam tutaj, ale wprowadziłam własne zmiany.



Składniki:


200 g masła
1 niepełna szklanka cukru
3 jaja
1,5 szklanki mąki
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki mleczka kokosowego (lub pół na pół mleko kokosowe i krowie)
2-3 łyżki cukru (najlepiej brązowy)
500 g śliwek węgierek
masło (do wysmarowania żaroodpornego naczynia)
bita śmietana (do podania)

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej z dodatkiem mleczka kokosowego.

Do wypieku najlepiej użyć formy żaroodpornej. Wysmaruj ją masłem, a dno posyp cukrem. Ułóż na dnie połówki śliwek, przekrojem w dół.


Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jaka nadal ubijając. Następnie mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na koniec wlej przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy, przykrywając nim śliwki.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz ciasto przez 40-45 minut. Super smakuje z bitą śmietaną.




Komentarze

  1. To ciasto musi być pyszne. Czekoladowe, ze śliwkami... To mi przywodzi na myśl śliwki w czekoladzie, które tak uwielbiałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś takiego chodzi mi po głowie od dłuższego czasu, ładnie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.