Przejdź do głównej zawartości

Ogórecznik - waleczne kwiecie

Sałatka z gruszkami, kwiatami ogórecznika i serem


Kolejna wytrawna sałatka z owocami. Poprzednio był szpinak i nektarynka, teraz cukinia i gruszka. Tym razem postanowiłam jeszcze urozmaicić sałatkę o zdrowy, smaczny i kolorowy dodatek - niebieskie kwiaty ogórecznika i pomarańczowe płatki nagietka. Zdrowotne i smakowe walory ogórecznika to nie nowość - podobno w Cesarstwie Rzymskim dodawano żołnierzom do wina kwiatki i liście ogórecznika, aby nabrali waleczności przed bitwą. 




Składniki:


1 twarda gruszka,
1/2 młodej cukinii,
kawałek sera pleśniowego,
kwiaty ogórecznika,
kwiaty nagietka,
sok z cytryny,
oliwa z oliwek,
świeży koperek,
odrobina soli i pieprzu,
miód.

Gruszki i cukinię pokrój w cienkie półplasterki. Ułóż na półmisku w kształcie rozety. Ser pleśniowy pokrój w kostkę. Kwiaty ogórecznika oddziel od szypułek. Do cukinii i gruszek dodaj ser i kwiatki. Przygotuj winegret z soku z cytryny, oliwy i odrobiny miodu. Dopraw sos solą i pieprzem, polej nim sałatkę. Na wierzchu posyp drobno posiekanym koperkiem.

Moja rada: do sałatki można dodać też kilka młodych, drobno posiekanych liści ogórecznika - sałatka będzie miała "ogórkowy" smak.





Komentarze

  1. niesamowita! zupełnie.. inna i ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciągle mam wrażenie, że my się skądś znamy. Czy Ty nie mieszkasz na Mazurach? Albo może mieszkałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo możliwe, że się znamy. W końcu ze Szczytna jestem (a dokładniej z Rudki), a Ty widzę, że z Nowych Kiejkut ;) Teraz mieszkam w Warszawie.

      Usuń
  3. Ale tu kwiatowo i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.