Przejdź do głównej zawartości

Ogórecznik - waleczne kwiecie

Sałatka z gruszkami, kwiatami ogórecznika i serem


Kolejna wytrawna sałatka z owocami. Poprzednio był szpinak i nektarynka, teraz cukinia i gruszka. Tym razem postanowiłam jeszcze urozmaicić sałatkę o zdrowy, smaczny i kolorowy dodatek - niebieskie kwiaty ogórecznika i pomarańczowe płatki nagietka. Zdrowotne i smakowe walory ogórecznika to nie nowość - podobno w Cesarstwie Rzymskim dodawano żołnierzom do wina kwiatki i liście ogórecznika, aby nabrali waleczności przed bitwą. 




Składniki:


1 twarda gruszka,
1/2 młodej cukinii,
kawałek sera pleśniowego,
kwiaty ogórecznika,
kwiaty nagietka,
sok z cytryny,
oliwa z oliwek,
świeży koperek,
odrobina soli i pieprzu,
miód.

Gruszki i cukinię pokrój w cienkie półplasterki. Ułóż na półmisku w kształcie rozety. Ser pleśniowy pokrój w kostkę. Kwiaty ogórecznika oddziel od szypułek. Do cukinii i gruszek dodaj ser i kwiatki. Przygotuj winegret z soku z cytryny, oliwy i odrobiny miodu. Dopraw sos solą i pieprzem, polej nim sałatkę. Na wierzchu posyp drobno posiekanym koperkiem.

Moja rada: do sałatki można dodać też kilka młodych, drobno posiekanych liści ogórecznika - sałatka będzie miała "ogórkowy" smak.





Komentarze

  1. niesamowita! zupełnie.. inna i ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciągle mam wrażenie, że my się skądś znamy. Czy Ty nie mieszkasz na Mazurach? Albo może mieszkałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo możliwe, że się znamy. W końcu ze Szczytna jestem (a dokładniej z Rudki), a Ty widzę, że z Nowych Kiejkut ;) Teraz mieszkam w Warszawie.

      Usuń
  3. Ale tu kwiatowo i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.