Paprykarz z kaszą jaglaną
Kasza jaglana to jedna z najbardziej
wartościowych kasz. Stanowi cenne źródło różnego rodzaju aminokwasów. W połączeniu z
warzywami strączkowymi dostarcza pełnowartościowego białka. Kasza jaglana jest również
zasadotwórcza, dlatego nie powinno zabraknąć jej w diecie osób
zmagających się z dolegliwościami układu pokarmowego. Oprócz niezaprzeczalnych
wartości odżywczych, kasza ta posiada również duże walory
smakowe. Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną zasmakuje każdemu i
dostarczy cennych witamin, minerałów oraz białka.
Składniki:
1 czerwona papryka,
1/2 szklanki kaszy jaglanej,
10 pomidorków koktajlowych,
1 niewielki seler,
2 małe korzenie pietruszki,
1 marchewka,
1/2 cebuli,
1 łyżeczka papryki w proszku
(słodkiej lub ostrej),
ząbek czosnku,
sól i pieprz,
łyżeczka koncentratu pomidorowego
(opcjonalnie),
2 łyżki granulatu sojowego lub kilka
kostek sojowych,
natka pietruszki,
oliwa z oliwek.
Kaszę jaglaną płuczemy gorącą wodą
i gotujemy na sypko przez około 15 minut. Paprykę pieczemy w
piekarniku przez 40 minut, a następnie ściągamy z niej skórkę.
Seler, pietruszkę i marchewkę gotujemy do miękkości. Granulat
sojowy gotujemy przez 3 minuty i odsączamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek
i szklimy na niej drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy do cebulki
posiekane pomidorki i gotujemy aż większość wody z nich odparuje.
Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojone w drobną kostkę upieczoną
paprykę, ugotowany seler, marchewkę i pietruszkę. Dodajemy
granulat sojowy. Mieszamy i jeszcze przez chwilę dusimy, aż
wszystkie składniki ładnie się połączą. Na koniec dodajemy
ugotowana kaszę jaglaną i doprawiamy – papryką słodką,
przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem. Posypujemy
drobno posiekaną, zieloną pietruszką i przekładamy do słoika.
Paprykarz dobrze smakuje na ciepło
oraz na zimno. Idealny do smarowania pieczywa! Można przechowywać
go w lodówce przez kilka dni.
Nigdy nie robiłam sama paprykarzu. Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńOszalałam, jak to zobaczyłam ;) Też muszę takie mieć, już, teraz, zaraz :D
OdpowiedzUsuń