Przejdź do głównej zawartości

Pomysł na niebanalne kanapki

Paprykarz z kaszą jaglaną



Kasza jaglana to jedna z najbardziej wartościowych kasz. Stanowi cenne źródło różnego rodzaju aminokwasów. W połączeniu z warzywami strączkowymi dostarcza pełnowartościowego białka. Kasza jaglana jest również zasadotwórcza, dlatego nie powinno zabraknąć jej w diecie osób zmagających się z dolegliwościami układu pokarmowego. Oprócz niezaprzeczalnych wartości odżywczych, kasza ta posiada również duże walory smakowe. Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną zasmakuje każdemu i dostarczy cennych witamin, minerałów oraz białka.

Składniki:


1 czerwona papryka,
1/2 szklanki kaszy jaglanej,
10 pomidorków koktajlowych,
1 niewielki seler,
2 małe korzenie pietruszki,
1 marchewka,
1/2 cebuli,
1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej lub ostrej),
ząbek czosnku,
sól i pieprz,
łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie),
2 łyżki granulatu sojowego lub kilka kostek sojowych,
natka pietruszki,
oliwa z oliwek.

Kaszę jaglaną płuczemy gorącą wodą i gotujemy na sypko przez około 15 minut. Paprykę pieczemy w piekarniku przez 40 minut, a następnie ściągamy z niej skórkę. Seler, pietruszkę i marchewkę gotujemy do miękkości. Granulat sojowy gotujemy przez 3 minuty i odsączamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy do cebulki posiekane pomidorki i gotujemy aż większość wody z nich odparuje. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojone w drobną kostkę upieczoną paprykę, ugotowany seler, marchewkę i pietruszkę. Dodajemy granulat sojowy. Mieszamy i jeszcze przez chwilę dusimy, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Na koniec dodajemy ugotowana kaszę jaglaną i doprawiamy – papryką słodką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem. Posypujemy drobno posiekaną, zieloną pietruszką i przekładamy do słoika.


Paprykarz dobrze smakuje na ciepło oraz na zimno. Idealny do smarowania pieczywa! Można przechowywać go w lodówce przez kilka dni.  


Komentarze

  1. Nigdy nie robiłam sama paprykarzu. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oszalałam, jak to zobaczyłam ;) Też muszę takie mieć, już, teraz, zaraz :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.