Przejdź do głównej zawartości

Pomysł na niebanalne kanapki

Paprykarz z kaszą jaglaną



Kasza jaglana to jedna z najbardziej wartościowych kasz. Stanowi cenne źródło różnego rodzaju aminokwasów. W połączeniu z warzywami strączkowymi dostarcza pełnowartościowego białka. Kasza jaglana jest również zasadotwórcza, dlatego nie powinno zabraknąć jej w diecie osób zmagających się z dolegliwościami układu pokarmowego. Oprócz niezaprzeczalnych wartości odżywczych, kasza ta posiada również duże walory smakowe. Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną zasmakuje każdemu i dostarczy cennych witamin, minerałów oraz białka.

Składniki:


1 czerwona papryka,
1/2 szklanki kaszy jaglanej,
10 pomidorków koktajlowych,
1 niewielki seler,
2 małe korzenie pietruszki,
1 marchewka,
1/2 cebuli,
1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej lub ostrej),
ząbek czosnku,
sól i pieprz,
łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie),
2 łyżki granulatu sojowego lub kilka kostek sojowych,
natka pietruszki,
oliwa z oliwek.

Kaszę jaglaną płuczemy gorącą wodą i gotujemy na sypko przez około 15 minut. Paprykę pieczemy w piekarniku przez 40 minut, a następnie ściągamy z niej skórkę. Seler, pietruszkę i marchewkę gotujemy do miękkości. Granulat sojowy gotujemy przez 3 minuty i odsączamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy do cebulki posiekane pomidorki i gotujemy aż większość wody z nich odparuje. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojone w drobną kostkę upieczoną paprykę, ugotowany seler, marchewkę i pietruszkę. Dodajemy granulat sojowy. Mieszamy i jeszcze przez chwilę dusimy, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Na koniec dodajemy ugotowana kaszę jaglaną i doprawiamy – papryką słodką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem. Posypujemy drobno posiekaną, zieloną pietruszką i przekładamy do słoika.


Paprykarz dobrze smakuje na ciepło oraz na zimno. Idealny do smarowania pieczywa! Można przechowywać go w lodówce przez kilka dni.  


Komentarze

  1. Nigdy nie robiłam sama paprykarzu. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oszalałam, jak to zobaczyłam ;) Też muszę takie mieć, już, teraz, zaraz :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.