Przejdź do głównej zawartości

Zupa - na rozgrzewkę!

Krupnik z kaszy jaglanej (z marchewką i kurkami)


Taka zupa to idealne antidotum na jesienne przeziębienie. Ciepła zupa warzywna (najlepiej z dodatkiem kaszy), rozgrzeje od stóp do głów i uchroni przed grypą! Ostatnio gotuję duży garnek zupy raz na kilka dni i podgrzewam sobie nawet na śniadanie. Dzięki temu idę do pracy najedzona i nie trzęsę się po drodze jak galareta. Przepis na ten krupnik jest bardzo prosty, więc nie powinien nikomu sprawić trudności. Oczywiście kurki można zastąpić innymi grzybami (suszonymi albo pieczarkami).


Składniki:


1/2 szklanki kaszy jaglanej,
mała cebula,
około litr wywaru z warzyw (na co najmniej 2 marchewkach),
2 ugotowane marchewki,
kilka świeżych grzybów, np. kurek (albo grzyby suszone),
oliwa z oliwek,
ziele angielskie i listek laurowy,
pęczek koperku.

Kaszę jaglaną przepłucz i ugotuj w osolonej wodzie al dente. Dodasz ją do zupy na końcu. Zapobiegniesz w ten sposób rozgotowaniu się kaszy w zupie.

W garnku rozgrzej lekko oliwę z oliwek i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulkę. Dodaj grzyby i duś przez chwilę (około 10 minut). Wlej bulion warzywny, dodaj 2 ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy. Gotuj do momentu kiedy grzyby będą miękkie. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewkę (z wywaru), kaszę jaglaną i dopraw do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Zupę podawaj posypaną koperkiem. Do smaku można też doprawić sosem sojowym.


Komentarze

  1. U mnie teraz tak zimno, że na pewno talerz Twojej zupy by mi pomógł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, zupka wygląda zachęcająco :)
    ugotuję w kociołku http://kulinarnyblogwiedzmowy.blox.pl/2012/09/powidla-sliwkowe.html
    z pewnością wyjdzie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.