Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kuskusem i pomidorkami koktajlowymi

Bardzo prosta i pożywna sałatka, podpatrzona w programie Nigelli Lawson. Pasuje do obiadu. Można ją też spałaszować podczas przerwy w pracy!




Składniki:


kaszka kuskus
sól
ostra papryka w proszku
starty kawałek imbiru
mała czerwona cebulka
sok z 1/2 cytryny
pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki
oliwa z oliwek
świeża natka pietruszki albo kolendry


Kaszkę kuskus posolić, doprawić ostrą papryką i startym imbirem, zalać odpowiednią ilością wody (zgodnie z informacją na opakowaniu). Przykryć. W czasie kiedy kuskus będzie pęczniał, posiekać drobno małą, czerwoną cebulkę, zalać ją sokiem z połowy cytryny. Do cebuli z cytryną dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i oliwę z oliwek. Kaszkę i warzywa połączyć ze sobą. Do takiej sałatki idealnie pasuje drobno posiekana natka pietruszki albo kolendry. Zielony akcent jest obowiązkowy!

Komentarze

  1. fajnie wygląda! dla Mnie jako lunch do pracy idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada swietnie, musi byc smaczna. U mnie dzis tez kuskus, ale na slodko:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, jak dawno nie jadłam kus kusu. Koniecznie po tym wpisie muszę kupić paczuszkę! Zapowiada się smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham kuskus, do sałatek jest idealny ! Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze sałatek z kuskusem nie robiłem, więc najwyższa pora bo wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.