sobota, 6 czerwca 2015

BUDYŃ JAGLANY Z TRUSKAWKAMI I PIEPRZEM

Budyń z kaszy jaglanej jest naprawdę niezły. Ma idealną konsystencję, a do tego pasują do niego owoce. Zrobiłam go pierwszy raz, ale myślę, że często będzie u mnie gościł, zwłaszcza latem. Przepis 100% wegetariański i bezglutenowy!


Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1-2 szklanki mleka owsianego 
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy


Truskawki:

  • 1/2 kg truskawek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu

Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem, by pozbyć się goryczy. Gotować w mleku w proporcjach 1:2. W trakcie gotowania można jeszcze dodać nieco mleka, żeby budyń był rzadszy. Gotować przez około 20 minut lub dłużej, by kasza się lekko rozgotowała. Pod koniec gotowania posłodzić, np. cukrem brązowym lub miodem i doprawić wanilią oraz kurkumą (dla koloru). Po ugotowaniu odstawić z ognia i chwilę ostudzić, a następnie zmiksować za pomocą blendera na gładki budyń. Moja kasza była dość gęsta, więc podczas blendowania dodałam jeszcze trochę mleka, żeby łatwiej i szybciej uzyskać konsystencję budyniu.
Truskawki pokroić w ćwiartki. W rondelku rozpuścić cukier w soku z cytryny i wodzie. Zdjąć z ognia, dodać do syropu pieprz. Syropem tym polać truskawki. Podawać budyń z tak przygotowanymi truskawkami. 

Wskazówki:

  • zamiast owsianego mleka można użyć krowiego albo nawet wody
  • zamiast brązowego cukru można użyć innych "słodzików" np. miodu, syropu z agawy, ksylitolu czy stewi albo posłodzić budyń namoczonymi przez kilka godzin daktylami; w roli "słodzika" sprawdzi się również banan dodany do ugotowanej kaszy na koniec

6 komentarzy:

  1. Nigdy bym nie wpada by do słodkiego dania dodać pieprz :) Ale pięknie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki. Zamiast zwykłego, czarnego pieprzu, można dodać pieprz kolorowy, np. czerwony, który jest łagodniejszy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kaszę jaglaną i wszelkie takie budynie z niej przyrządzone, a Twój podoba mi się wyjątkowo, bo zawiera truskawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam na śniadanie, przepyszne, choć porcja za duża jak na jedną osobę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Zdecydowanie za duża, jak na jedną osobę. Zawsze można się z kimś podzielić albo zjeść resztę na podwieczorek ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...