Przejdź do głównej zawartości

BUDYŃ JAGLANY Z TRUSKAWKAMI I PIEPRZEM

Budyń z kaszy jaglanej jest naprawdę niezły. Ma idealną konsystencję, a do tego pasują do niego owoce. Zrobiłam go pierwszy raz, ale myślę, że często będzie u mnie gościł, zwłaszcza latem. Przepis 100% wegetariański i bezglutenowy!


Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1-2 szklanki mleka owsianego 
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy


Truskawki:

  • 1/2 kg truskawek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu

Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem, by pozbyć się goryczy. Gotować w mleku w proporcjach 1:2. W trakcie gotowania można jeszcze dodać nieco mleka, żeby budyń był rzadszy. Gotować przez około 20 minut lub dłużej, by kasza się lekko rozgotowała. Pod koniec gotowania posłodzić, np. cukrem brązowym lub miodem i doprawić wanilią oraz kurkumą (dla koloru). Po ugotowaniu odstawić z ognia i chwilę ostudzić, a następnie zmiksować za pomocą blendera na gładki budyń. Moja kasza była dość gęsta, więc podczas blendowania dodałam jeszcze trochę mleka, żeby łatwiej i szybciej uzyskać konsystencję budyniu.
Truskawki pokroić w ćwiartki. W rondelku rozpuścić cukier w soku z cytryny i wodzie. Zdjąć z ognia, dodać do syropu pieprz. Syropem tym polać truskawki. Podawać budyń z tak przygotowanymi truskawkami. 

Wskazówki:

  • zamiast owsianego mleka można użyć krowiego albo nawet wody
  • zamiast brązowego cukru można użyć innych "słodzików" np. miodu, syropu z agawy, ksylitolu czy stewi albo posłodzić budyń namoczonymi przez kilka godzin daktylami; w roli "słodzika" sprawdzi się również banan dodany do ugotowanej kaszy na koniec

Komentarze

  1. Nigdy bym nie wpada by do słodkiego dania dodać pieprz :) Ale pięknie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki. Zamiast zwykłego, czarnego pieprzu, można dodać pieprz kolorowy, np. czerwony, który jest łagodniejszy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kaszę jaglaną i wszelkie takie budynie z niej przyrządzone, a Twój podoba mi się wyjątkowo, bo zawiera truskawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam na śniadanie, przepyszne, choć porcja za duża jak na jedną osobę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Zdecydowanie za duża, jak na jedną osobę. Zawsze można się z kimś podzielić albo zjeść resztę na podwieczorek ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.