Przejdź do głównej zawartości

PIECZONE RZODKIEWKI

Znów potraktowałam rzodkiewki wysoką temperaturą (wcześniej były to szaszłyki z rzodkiewkami i szparagami). Pieczone rzodkiewki są pycha! Można trochę pokombinować z kwaśnym i słodkim dodatkiem. Ja użyłam soku z cytryny, ale równie dobrze, jak nie lepiej, będą smakowały z octem balsamicznym. Warto też dodać odrobinę miodu lub brązowego cukru, by się ładnie skarmelizowały. Takie rzodkiewki to świetna przekąska lub dodatek do obiadu. Można podać je z dipem jogurtowym lub sosem na bazie tahiny. 

Składniki:


  • pęczek rzodkiewki wraz z listkami
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego
  • sól
  • pieprz

Rzodkiewki umyć i obciąć listki tak, by pozostawić około centymetrową łodyżkę. Każdą rzodkiewkę przekroić na połówkę. Oliwę, cytrynę i miód wymieszać. Polać rzodkiewki. Obficie posolić i doprawić pieprzem. Wstawić do piekarnika na około 15 minut. Kiedy rzodkiewki będą ładnie przypieczone, wyjąć z piekarnika. Posypać drobno posiekanymi listkami rzodkiewki i wstawić jeszcze na 2 minuty. Gotowe!

Wskazówki:

Pieczone rzodkiewki za każdym razem mogą smakować inaczej, wystarczy nieco zmodyfikować sposób doprawiania, zachowując podane proporcje:
  • 2 łyżki kwaśnego dodatku: sok z cytryny, limonki lub innych cytrusów, ocet balsamiczny, ocet jabłkowy, ocet z białego lub czerwonego wina
  • 1 łyżeczka słodyczy: miód, cukier trzcinowy lub ulubiony słodki syrop
  • coś ostrego: szczypta pieprzu, drobno posiekana papryczka chilli, drobno posiekany korzeń imbiru

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.