wtorek, 23 lipca 2019

SAŁATKA Z BOBEM I PIECZONYMI LUB GRILLOWANYMI POMIDORAMI

Sałatka z bobem chodziła za mną od kiedy na bazarkach pojawił się bób. Trochę się nagłówkowałam, żeby ją wymyślić, ale w końcu wpadł mi do głowy pomysł na sałatkę na ciepło. Nie wiem tylko dlaczego za każdym razem, jak wymyślam przepis na sałatkę z bobem, to od razu pojawiają się w nim też pomidory - zobacz mój przepis na sałatę z bobem, pomidorami i awokado (mniam!). Wygląda na to, że bób i pomidory to dobrana para… Albo po prostu tak bardzo lubię kontrastujące połączenie zieleni i czerwieni.
Sałatka z bobem i pomidorami pieczonymi, to idealna sałatka na imprezę. Jest dość efektowna i choć nie jest to mega szybka sałatka (jej zrobienie zajmuje niecałą godzinę), to nie ma przy niej zbyt dużo roboty, a goście przy okazji mogą się nią najeść. W ogóle jest to też super sałatka na grilla, którą nawet częściowo można na grillu zrobić. Podpieczone na ruszcie plastry pomidora są jeszcze pyszniejsze niż z piekarnika!

Składniki na 2 porcje:


  • 1 duży pomidor albo 2 małe,
  • szklanka bobu,
  • ½ szklanki komosy ryżowej,
  • 2 garście rukoli,
  • 2-3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • suszony tymianek,
  • sól i pieprz.


  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Pomidora pokrój w grube plastry, dopraw solą, pieprzem i posyp suszonym tymiankiem, rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Pomidory powinny się piec około 30-35 minut. Można je również grillować. 
  4. Komosę ryżową opłucz pod bieżącą wodą i gotuj w małej ilości wody przez około 15 minut, do momentu wchłonięcia całego płynu.
  5. Bób powinien być al dente. Jak długo gotować bób, żeby nie był za miękki? Wystarczy 10 minut we wrzącej, osolonej wodzie. 
  6. Bób skropić oliwą (ok. 1 łyżka), posolić i popieprzyć, a następnie wstawić w żaroodpornym naczyniu, wraz z pomidorami do piekarnika, żeby się zrumienił.
  7. Na koniec połącz wszystkie składniki na dużym półmisku. Pierwsza warstwa to rukola, następnie komosa ryżowa, pomidory i bób. Całość polej 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodatkowo można posypać świeżymi listkami bazylii albo tymianku. 


Wartość odżywcza 1 porcji
Energia (kcal)
Białko (g)
Tłuszcze (g)
Węglowodany (g)
Błonnik (g)
Potas (mg)
419
17.76
19.00
59.16
12,5
1 331

Zobacz też: przepis na pierogi z bobem i masłem szałwiowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...