Sałatka z bobem i pomidorami pieczonymi, to idealna sałatka na imprezę. Jest dość efektowna i choć nie jest to mega szybka sałatka (jej zrobienie zajmuje niecałą godzinę), to nie ma przy niej zbyt dużo roboty, a goście przy okazji mogą się nią najeść. W ogóle jest to też super sałatka na grilla, którą nawet częściowo można na grillu zrobić. Podpieczone na ruszcie plastry pomidora są jeszcze pyszniejsze niż z piekarnika!

Składniki na 2 porcje:
- 1 duży pomidor albo 2 małe,
- szklanka bobu,
- ½ szklanki komosy ryżowej,
- 2 garście rukoli,
- 2-3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek,
- suszony tymianek,
- sól i pieprz.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Pomidora pokrój w grube plastry, dopraw solą, pieprzem i posyp suszonym tymiankiem, rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pomidory powinny się piec około 30-35 minut. Można je również grillować.
- Komosę ryżową opłucz pod bieżącą wodą i gotuj w małej ilości wody przez około 15 minut, do momentu wchłonięcia całego płynu.
- Bób powinien być al dente. Jak długo gotować bób, żeby nie był za miękki? Wystarczy 10 minut we wrzącej, osolonej wodzie.
- Bób skropić oliwą (ok. 1 łyżka), posolić i popieprzyć, a następnie wstawić w żaroodpornym naczyniu, wraz z pomidorami do piekarnika, żeby się zrumienił.
- Na koniec połącz wszystkie składniki na dużym półmisku. Pierwsza warstwa to rukola, następnie komosa ryżowa, pomidory i bób. Całość polej 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodatkowo można posypać świeżymi listkami bazylii albo tymianku.
Wartość odżywcza 1 porcji
| |||||
Energia (kcal)
|
Białko (g)
|
Tłuszcze (g)
|
Węglowodany (g)
|
Błonnik (g)
|
Potas (mg)
|
419
|
17.76
|
19.00
|
59.16
|
12,5
|
1 331
|
Zobacz też: przepis na pierogi z bobem i masłem szałwiowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz