Przejdź do głównej zawartości

BUŁECZKI CYNAMONOWE (CINNAMON ROLLS) Z JABŁKIEM


Cinnamon rolls czyli bułeczki cynamonowe, to wypiek popularny w USA. Bułeczki z cynamonem wypiekane są również w Skandynawii i tam są ich korzenie. Cinnamon rolls wyglądają bardzo kusząco i pachną jeszcze lepiej. Wprowadziłam pewną modyfikację - dodałam jabłko, więc bułeczki zyskały nieco jabłkową nutę. Można dodać 2-3 jabłka, żeby nadzienie było bardziej szarlotkowe.


Ciasto (12 bułeczek):
  • 1/2 szklanki roztopionego masła 
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • 1/3 szklanki cukru brązowego, miodu lub melasy
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1-2 jabłka
Lukier z serka kremowego:
  • 125 g serka kremowego, np. Philadelphia, Bieluch
  • 3/4 szklanki ksylitolu zmielonego na puder
W wieczór poprzedzający wypiek, przygotować ciasto na cynamonowe bułeczki. Mleko, masło i cukier podgrzej w rondelku na małym ogniu. Gdy nieco przestygnie, dodaj do niego pokruszone drożdże. Do miski wsyp mąkę – zrób wgłębienie na środku, wlej mleko z drożdżami, odstaw na 15 minut, aby drożdże ruszyły. Po tym czasie dodaj cynamon, sól i jajka. Zagnieć dokładnie ciasto za pomocą drewnianej łyżki, rąk lub miksera. Zagniataj około 2 minuty, by wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Ciasto może być dość luźne i klejące. Przykryj folią spożywczą, talerzem lub pokrywką od garnka. Wstaw do lodówki na 8-12 godzin.


Rano wyjmij ciasto z lodówki. Jeśli jest klejące i trudno się formuje dodaj do niego trochę mąki (około 1/2 szklanki). Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o grubości około 2 cm. Przygotuj nadzienie: miękkie masło rozgnieć widelcem z ksylitolem i cynamonem oraz jabłkiem startym na tarce. Posmaruj nadzieniem ciasto, zachowując około 1-centymetrową odległość od dłuższych krawędzi.

Zwiń delikatnie ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi. Na koniec możesz posmarować brzeg ciasta wodą, by lepiej się skleił. Zamocz nóż w zimnej wodzie i pokrój rulon na 12-13 cinamon rolls. Ułóż je obok siebie na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem – zachowaj około 1 cm odległości między nimi. Odstaw bułeczki cynamonowe na 60-90 minut, do wyrośnięcia – powinny podwoić swoją objętość. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Bułeczki piecz przez 25-30 minut aż się ładnie zrumienią.

Z ksylitolowego pudru i serka kremowego utrzyj lukier. Możesz do niego dodać odrobinę ekstraktu waniliowego. Po upieczeniu i lekkim ostygnięciu, posmaruj bułeczki lukrem.


Wskazówki:
  • oprócz cynamonu, można dodać jeszcze dodatkowo trochę kardamonu - aromat bułeczek będzie obłędny,
  • zamiast lukru, można bułeczki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami.



Komentarze

  1. Fajny pomysł z tym jabłuszkiem w środku :)
    Na pewno kiedyś spróbuję je zrobić, w swojej wegańskiej wersji :)
    buziolki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już je sobie wyobrażam na podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.