Cinnamon rolls czyli bułeczki cynamonowe, to wypiek popularny w USA. Bułeczki z cynamonem wypiekane są również w Skandynawii i tam są ich korzenie. Cinnamon rolls wyglądają bardzo kusząco i pachną jeszcze lepiej. Wprowadziłam pewną modyfikację - dodałam jabłko, więc bułeczki zyskały nieco jabłkową nutę. Można dodać 2-3 jabłka, żeby nadzienie było bardziej szarlotkowe.

Ciasto
(12 bułeczek):
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 1/3 szklanki cukru brązowego, miodu lub melasy
- 25 g świeżych drożdży
- 3 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
- 6 łyżek miękkiego masła
- 1/2 szklanki ksylitolu
- szczypta soli
- 2 łyżki cynamonu
- 1-2 jabłka
Lukier
z serka kremowego:
- 125 g serka kremowego, np. Philadelphia, Bieluch
- 3/4 szklanki ksylitolu zmielonego na puder
W
wieczór poprzedzający wypiek, przygotować ciasto na cynamonowe
bułeczki. Mleko, masło i cukier podgrzej w rondelku na małym
ogniu. Gdy nieco przestygnie, dodaj do niego pokruszone drożdże. Do
miski wsyp mąkę – zrób wgłębienie na środku, wlej mleko z
drożdżami, odstaw na 15 minut, aby drożdże ruszyły. Po tym czasie
dodaj cynamon, sól i jajka. Zagnieć dokładnie ciasto za pomocą
drewnianej łyżki, rąk lub miksera. Zagniataj około 2 minuty, by
wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Ciasto może być dość luźne
i klejące. Przykryj folią spożywczą, talerzem lub pokrywką od
garnka. Wstaw do lodówki na 8-12 godzin.

Rano
wyjmij ciasto z lodówki. Jeśli jest klejące i trudno się formuje
dodaj do niego trochę mąki (około 1/2 szklanki). Rozwałkuj ciasto
na kształt prostokąta o grubości około 2 cm. Przygotuj nadzienie:
miękkie masło rozgnieć widelcem z ksylitolem i cynamonem oraz
jabłkiem startym na tarce. Posmaruj nadzieniem ciasto, zachowując
około 1-centymetrową odległość od dłuższych krawędzi.
Zwiń
delikatnie ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi. Na koniec możesz
posmarować brzeg ciasta wodą, by lepiej się skleił. Zamocz nóż
w zimnej wodzie i pokrój rulon na 12-13 cinamon rolls. Ułóż je
obok siebie na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej
papierem – zachowaj około 1 cm odległości między nimi. Odstaw
bułeczki cynamonowe na 60-90 minut, do wyrośnięcia – powinny
podwoić swoją objętość. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do
180°C. Bułeczki piecz przez 25-30 minut aż się ładnie zrumienią.
Z
ksylitolowego pudru i serka kremowego utrzyj lukier. Możesz do niego
dodać odrobinę ekstraktu waniliowego. Po upieczeniu i lekkim
ostygnięciu, posmaruj bułeczki lukrem.
Zobacz również: Przepis na drożdżowe ślimaki z rodzynkami
Wskazówki:
- oprócz cynamonu, można dodać jeszcze dodatkowo trochę kardamonu - aromat bułeczek będzie obłędny,
- zamiast lukru, można bułeczki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami.
Fajny pomysł z tym jabłuszkiem w środku :)
OdpowiedzUsuńNa pewno kiedyś spróbuję je zrobić, w swojej wegańskiej wersji :)
buziolki :)
Już je sobie wyobrażam na podwieczorek.
OdpowiedzUsuń