niedziela, 22 marca 2020

BUŁECZKI CYNAMONOWE (CINNAMON ROLLS) Z JABŁKIEM


Cinnamon rolls czyli bułeczki cynamonowe, to wypiek popularny w USA. Bułeczki z cynamonem wypiekane są również w Skandynawii i tam są ich korzenie. Cinnamon rolls wyglądają bardzo kusząco i pachną jeszcze lepiej. Wprowadziłam pewną modyfikację - dodałam jabłko, więc bułeczki zyskały nieco jabłkową nutę. Można dodać 2-3 jabłka, żeby nadzienie było bardziej szarlotkowe.


Ciasto (12 bułeczek):
  • 1/2 szklanki roztopionego masła 
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • 1/3 szklanki cukru brązowego, miodu lub melasy
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1-2 jabłka
Lukier z serka kremowego:
  • 125 g serka kremowego, np. Philadelphia, Bieluch
  • 3/4 szklanki ksylitolu zmielonego na puder
W wieczór poprzedzający wypiek, przygotować ciasto na cynamonowe bułeczki. Mleko, masło i cukier podgrzej w rondelku na małym ogniu. Gdy nieco przestygnie, dodaj do niego pokruszone drożdże. Do miski wsyp mąkę – zrób wgłębienie na środku, wlej mleko z drożdżami, odstaw na 15 minut, aby drożdże ruszyły. Po tym czasie dodaj cynamon, sól i jajka. Zagnieć dokładnie ciasto za pomocą drewnianej łyżki, rąk lub miksera. Zagniataj około 2 minuty, by wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Ciasto może być dość luźne i klejące. Przykryj folią spożywczą, talerzem lub pokrywką od garnka. Wstaw do lodówki na 8-12 godzin.


Rano wyjmij ciasto z lodówki. Jeśli jest klejące i trudno się formuje dodaj do niego trochę mąki (około 1/2 szklanki). Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o grubości około 2 cm. Przygotuj nadzienie: miękkie masło rozgnieć widelcem z ksylitolem i cynamonem oraz jabłkiem startym na tarce. Posmaruj nadzieniem ciasto, zachowując około 1-centymetrową odległość od dłuższych krawędzi.

Zwiń delikatnie ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi. Na koniec możesz posmarować brzeg ciasta wodą, by lepiej się skleił. Zamocz nóż w zimnej wodzie i pokrój rulon na 12-13 cinamon rolls. Ułóż je obok siebie na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem – zachowaj około 1 cm odległości między nimi. Odstaw bułeczki cynamonowe na 60-90 minut, do wyrośnięcia – powinny podwoić swoją objętość. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Bułeczki piecz przez 25-30 minut aż się ładnie zrumienią.

Z ksylitolowego pudru i serka kremowego utrzyj lukier. Możesz do niego dodać odrobinę ekstraktu waniliowego. Po upieczeniu i lekkim ostygnięciu, posmaruj bułeczki lukrem.


Wskazówki:
  • oprócz cynamonu, można dodać jeszcze dodatkowo trochę kardamonu - aromat bułeczek będzie obłędny,
  • zamiast lukru, można bułeczki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami.



2 komentarze:

  1. Fajny pomysł z tym jabłuszkiem w środku :)
    Na pewno kiedyś spróbuję je zrobić, w swojej wegańskiej wersji :)
    buziolki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już je sobie wyobrażam na podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...